Annons

20-åring som skänkt 11 miljoner

Osby I år fyller Filippos second hand 20 år. Detta firar de med att flytta in i alldeles nya lokaler på Industrigatan i Osby.
Osby • Publicerad 17 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Drygt 11 miljoner kronor har Filippos under dessa 20 år skickat till människor som lider nöd. Och förhoppningen är att verksamheten även i fortsättningen ska dra in pengar till behövande.

Det var Clas-Åke Bengtsson som startade verksamheten år 1996. Det var då de omtalade bilderna på rumänska barnhemsbarn kablades ut över världen. Clas-Åke Bengtsson och hans familj valde att inte bara förfasa sig över bilderna, utan såg även till att lastbilar med förnödenheter kördes ner till Rumänien.

Annons

Filippos bildades i spåren av det här engagemanget. Man bidrog till att ett hem för gatubarn och föräldralösa barn upprättades i norra Rumänien. Man stöttade även fadderbarnsverksamhet i Rumänien, flyktinghjälp i Kosovo och matpaketinsamling i Ukraina.

För 15 år sedan började Filippos regelbundet att ge bidrag till socialcentrumet i Lutsk i Ukraina och några år senare började man även med hjälp till Moldavien.

När större katastrofer inträffat har Filippos även kunnat göra punktinsatser. Det har bland annat handlat om drabbade områden i Somalia och Nepal samt på Filippinerna och Haiti. Även syriska flyktingar har fått del av hjälpen.

Under alla år har Filippos legat i den gamla Marklundaskolan som för 20 år sedan köptes in för 75 000 kronor. Problemet har varit att den består av flera våningar och har dessutom varit svår att överblicka.

Just nu pågår flytten till en butikslokal som man hyr av Glasmek på Industrigatan i Osby. Här pågår målning och iordningställande av de olika avdelningarna.

Den 14 september stänger butiken tillfälligt för att förhoppningsvis vara klar för öppning i de nya lokalerna den 24 september.

– Det ska bli väldigt skönt att flytta, säger Marion Ohlsson som jobbat med Filippos under alla de 20 åren. Vi får allt i ett plan och slipper att springa upp och ner i trappor.

– Framöver kommer Filippos även att samarbeta ännu mera med Skandinaviska barnmissionen, berättar Leif Ohlsson som också är starkt engagerad i verksamheten. Men vi kommer samtidigt att fortsätta med våra egna projekt.

Man behåller även den gamla Marklundaskolan. I alla fall som det ser ut för närvarande.

bild 1/2
Ny adress blir Industrigatan.
Ann-Britt Nilsson målar hyllorna i Filippos nya lokaler.
Ny adress blir Industrigatan.
Ann-Britt Nilsson målar hyllorna i Filippos nya lokaler.
Fakta:

I år fyller Filippos second hand 20 år. Detta firar de med att flytta in i alldeles nya lokaler på Industrigatan i Osby.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons