Annons

Att tigga är in­get brott

Le­da­re S är på väg att göra sam­ma hel­om­vänd­ning som M och fun­derar nu på bästa sätt att för­bjuda tig­ge­ri. Det är lika fel fort­farande.
Opinion • Publicerad 20 augusti 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Ardalan Shekarabi (S) vill för­bjuda tig­ge­ri. 	            Foto: Tt
Ardalan Shekarabi (S) vill för­bjuda tig­ge­ri. Foto: Tt

Tig­ge­ri kan komma att för­bjudas, om man ska tro ci­vil­mi­nis­ter Ardalan Shekarabi (S), som ut­ta­lade sig när han träf­fade sina nor­diska kol­le­gor i Rey­kja­vik på tors­dags­kvällen. Det är olika mo­deller i Norge och Dan­mark som han in­spi­rerats av och vill stu­dera nä­rmare.

En helt an­nan in­ställning hade han för drygt tio år se­dan, då han ut­nämnde en mo­de­rat riks­dags­le­da­mot som mo­tio­nerat i risk­dagen om tig­ge­ri­för­bud till ” Mal­mös mest ’verklighetsfrånvända’”.

Annons

Nu vill Mo­de­raterna som par­ti för­bjuda tig­ge­ri och S öppnar allt­så för det. De har up­pen­bar­li­gen på­verkats av att det nu­me­ra syns tig­ga­re i ga­tu­bilden på de flesta orter i landet.

Men även om an­talet tig­ga­re är be­tyd­ligt hög­re nu än när Shekarabi hånade en mo­tion har inte ar­gu­menten för att kri­mi­na­li­sera tig­ge­ri blivit starkare. Det går inte att för­bjuda fat­tig­dom, har ofta an­vänts som ar­gu­ment mot lag­stiftning mot tig­ge­ri. Det är gil­tigt fort­farande.

Shekarabi dis­ku­terar både lo­kala och na­tio­nellt för­bud, me­dan Mo­de­raterna verkar mest inne på att öp­pna för lo­kala för­bud som i Norge. Men den norska lagen ut­nyttjas av bara en enda kom­mun, så be­hovet av tig­ge­ri­för­bud verkar inte stort. I Dan­mark är tig­ge­ri för­bju­det i hela landet.

Den gam­la lagen mot tig­ge­ri, lös­dri­ve­ri och ”sam­hälls­far­lig aso­cia­li­tet” av­skaffades först 1981, då den inte an­sågs be­hövas. Tig­ga­re var en så säll­synt fö­re­te­el­se.

Med den fria rör­lig­heten i EU, som ger alla EU-med­bor­ga­re rätt att vis­tas i an­nat land tre må­nader för att söka jobb, öpp­nade för främst romer från Ru­mä­ni­en och Bul­ga­ri­en att söka sig till rikare länder för att tigga. Be­räk­ningar pekar på att 4 000 EU-mi­granter med tig­ge­ri som hu­vud­sak­lig sys­sel­sättning vis­tas i Sve­ri­ge.

De hjälps inte av för­bud. Det är be­hovet av att tigga, allt­så hopp­lös­heten och fat­tig­domen i hem­landet, som måste åt­gärdas. Sve­ri­ge har ar­betat med det, men det är främst ett EU-an­svar som måste bli ef­fek­tivare.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons