Annons

Straffet hos po­lisen

Le­da­re C-för­sla­get att låta sten­kas­ta­re göra sin ut­dömda ung­doms­tjänst hos po­lisen är in­tres­sant och värt att pröva.
Opinion • Publicerad 24 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
C-för­slag: ung­doms­tjänst hos po­lisen. 	             Foto: TT
C-för­slag: ung­doms­tjänst hos po­lisen. Foto: TT

Låt ung­domar som döms till ung­doms­tjänst för sten­kast­ning mot po­lisen el­ler för att ha bränt bilar av­tjäna sitt straff ge­nom ung­doms­tjänst hos po­lisen el­ler rädd­nings­tjänsten.

Det för­sla­get från An­nie Lööf (C) har re­dan väckt en del de­batt på so­ci­ala me­di­er, mest ba­serat på miss­för­stånd. Men för­sla­get är rätt tänkt. Många ung­domar i ål­dern 15-17 år som det handlar om skulle kun­na komma på an­dra tan­ker om de får se hur po­lisen och rädd­nings­tjänsten fun­gerar. Många har nog inte en an­ing.

Annons

Na­tur­ligt­vis passar det inte för alla, och kan­ske inte des­sa myn­dig­heter har möj­lig­het att ta hand om alla som det handlar om. Men även för po­lis och rädd­nings­tjänst skulle det ha ett vär­de att för ung­domar ”på glid” (som det hette förr) få visa vad de­ras verk­sam­het handlar om – att det ofta gäller att rädda liv el­ler för­hindra att nå­got ut­vecklas till nå­got ännu all­var­ligare.

Många av de ung­domar som bränner bilar el­ler kastar sten i ut­satta om­rå­den har myc­ket svag för­ankring i sam­häl­let. De känner sig utan­för. Det skulle kun­na ändras ge­nom ung­doms­tjänst hos po­lis el­ler rädd­nings­tjänst. Får de en mer po­si­tiv syn på des­sa myn­dig­heter skulle de ock­så kun­na sprida den bilden till kom­pisar och där­med bi­dra till att be­gränsa pro­blemet. De är värt att pröva.

Själv­fal­let passar inte det här för alla. När straff ut­döms ska den dömdes si­tua­tion vägas in. Så om­fattningen av en så­dan in­riktning ska inte över­drivas.

Men var­je sätt att mot­verka fort­satt brotts­lig­het bör tas till­va­ra. I bästa fall kan in­tres­set för po­lis- el­ler brandmannayrket väc­kas hos nå­gon ”värs­ting”. Kan­ske kan ett nytt mål sättas upp som gör att skol­gången fun­gerar bätt­re med sik­te på en yr­kes­ut­bildning inom rädd­nings­tjänst el­ler till po­lis.

Det har funnits ex­em­pel på olämp­liga pla­cer­ingar av ungdomstjänstdömda, där brotts­kar­ri­ären snarare har be­främjats. Det kan knappast bli följden av pla­cering hos po­lisen. Så pröva för­sla­get se­riöst, Ygeman!

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons