Annons

Företag slipper att betala böter

Osby Länsstyrelsen anser att den byggsanktionsavgift på runt 280 000 kronor som drabbade ett fastighetsbolag i början av året är oskälig. Nu slipper företaget betala
Osby • Publicerad 25 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i januari i år som tillsyns- och tillståndsnämnden i Osby kommun beslutade att ta ut en byggsanktionsavgift på sammanlagt 280 000 kronor. Anledningen var att det Älmhultsbaserade fastighetsbolaget KY10 och Fi21 Fastighets AB påbörjat ombyggnad av en lokal trots att det inte var klart med bygglov och startbesked.

Lokalen det rör sig om är Handelsbankens nya lokal i Osby som tidigare stått tom under flera år.

Annons

Efter beslutet i tt-nämnden förklarade fastighetsbolagets vd Bo Svennarp att det handlade om en miss från deras sida, men att kommunens agerande i frågan var orimligt och att det borde ha gått att lösa med en dialog.

– Summan är inte ställd i proportion till den missen som vi har gjort, menade han.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen som nu har gått på företagets linje.De anser att beslutet om byggsanktionsavgift ska upphävas.

Länsstyrelsen menar att det i det aktuella fallet måste anses oskälig att ta ut en byggsanktionsavgift eftersom bolaget har rätta sig efter den information som tt-nämnden lämnat.

Tt-nämnden har bland annat skrivit att om en rättelse sker innan frågan tas upp i vid ett sammanträde i nämnden kommer ingen avgift att tas ut. Företaget menar att man ansökt om bygglov innan ärendet togs upp.

Fakta:

Länsstyrelsen anser att den byggsanktionsavgift på runt 280 000 kronor som drabbade ett fastighetsbolag i början av året är oskälig. Nu slipper företaget betala

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons