Annons

Ny utredning görs om op-robot

Skåne Styret vill inte ha en operationsrobot till sjukhuset i Kristianstad. Men det vill alliansen, som även fått med sig SD på vagnen om en ny utredning operationsrobotkapaciteten.
Publicerad 26 augusti 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Ortopedens lokaler på sjukhuset i Hässleholm klarar inte så många år till. Nu finns ett beslut som sänder en tydlig signal till regionens styre att jobba på med ärendet.                       Arkivbild
Ortopedens lokaler på sjukhuset i Hässleholm klarar inte så många år till. Nu finns ett beslut som sänder en tydlig signal till regionens styre att jobba på med ärendet. Arkivbild

Vid hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträde fick allianspartierna igenom en återremiss av ärendet.

– Det var vi som tog initiativ till att en av operationsrobotarna på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö skulle flyttas till CSK. Men den utredning som vi fick ta del av är inte fullständig, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

Utredningen fokuserar enbart på prostataoperationer, konstaterar Gilbert Tribo.

Alliansen vill veta till vilka andra operationer som roboten kan användas till.

– Utredningen visar att robotarna inte utnyttjas fullt ut och att det finns en överkapacitet. Det har ju ingen som helst betydelse för var robotarna står, säger Gilbert Tribo.

Sverigedemokraterna anser att det finns starka skäl att flytta en robot från Sus till CSK.

– Genom att flytta en operationsrobot till CSK hade robotarna kunnat användas mer effektivt och att det hade attraherat fler kompetenta medarbetare till att börja arbeta på CSK, säger Åsa Erlandsson, gruppledare för SD i Region Skåne.

Åsa Erlandsson är kritisk till ytterligare en utredning av robotarna, eftersom en sådan redan har tagits fram i Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm).

Men SD valde till sist att ända rösta för en återremiss. Volym och kvalitet är de huvudsakliga skälen att inte ge CSK en robot, enligt styret.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons