Annons

Störst risk: Ung kommunanställd kvinna

Osby I Jobbhälsobarometern beskriver man att den kommunala sektorn ligger illa till när det gäller risk för sjukskrivning. Man konstatera även att fysisk smärta och psykiskt obehag är stora riskfaktorer för framtida frånvaro.
Osby • Publicerad 27 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Den så kallade jobbhälsobarometern, som genomförs av Sveriges företagshälsor varje år, är en nationell undersökning som visar trender när det gäller hälsa samt synen på arbete.

I den senaste undersökningen framkommer det att av de anställda i kommunal verksamhet uppger 72 procent att de kommer att vara sjuka något under kommande år.

Annons

De anställda inom privat sektor uppger att de tror att de kommer att vara något friskare. Här landar siffran på 65 procent.

Man ser också en tydlig skillnad mellan kvinnor och män. Fler kvinnor tror att de kommer att vara frånvarande från jobbet jämför med män. När det gäller ålder tror fler yngre att de kommer att ha sjukfrånvaro jämfört med dem som är 55+.

I undersökningen påpekas det också att fysisk smärta och psykiska obehag är stora riskfaktorer när det gäller framtida sjukskrivningar. Även känslan att inte vara nöjd på jobbet påverkar risken.

Norra Skåne har sökt analytiker på försäkringskassan för en kommentar utan att lyckas.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons