Annons

Det lönar sig att larma och stå i

Opinion Ti­digare har det funnits en ten­dens att se lind­riga sex­u­ella tra­kas­se­rier som nå­got vissa får finna sig i.
Opinion • Publicerad 28 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Ef­ter en re­la­tivt lugn Mal­mö­fes­ti­val har po­lisen ändå fått in 16 an­mäl­ningar om sex­u­ella tra­kas­se­rier och ett våld­täkts­för­sök. Det är be­grip­ligt att de är för­sik­tiga med att uttala sig om an­mäl­nings­be­nä­gen­het vis­avi fre­kvens av över­grepp, efter­som för stort fo­kus på an­mäl­nings­be­nä­gen­het kan ses som att man non­cha­lerar pro­blemet, el­ler för­söka för­neka det­ta om det ökar.

Men an­mäl­nings­be­nä­gen­het är en fak­tor som bör dis­ku­teras. Ökar an­talet brott el­ler ökar ten­densen att an­mäla? Att veta vil­ket det rör sig om är grund­läg­gan­de för att för­stå om vissa typer av brott i prak­tiken ökar el­ler minskar. I fal­let med sex­u­ella tra­kas­se­rier på mu­sik­fes­ti­valer, som varit om­dis­ku­te­rat un­der det senaste året, är det näs­tan sä­kert så att an­mäl­nings­be­nä­gen­heten har ökat. Det be­höver dock inte in­ne­bära att an­talet över­grepp inte ock­så har ökat.

Annons

Om an­mäl­nings­be­nä­gen­heten har ökat är det po­si­tivt. Ti­digare har det funnits en ten­dens att se lind­riga sex­u­ella tra­kas­se­rier som nå­got vissa får finna sig i. Men det finns in­gen an­led­ning att ac­cep­tera det.

I fal­let med Mal­mö­fes­ti­va­len in­ne­bär upp­märk­sam­heten kring pro­blemet att po­lisen har lagt fo­kus på att upp­täcka och mot­verka tra­kas­se­rier och sex­brott. Det lönar sig allt­så att larma och stå i kring det­ta, även om de­batten kring fe­no­menet har lyft fram hur svårt det är att mot­verka tafsande och sex­u­ella tra­kas­se­rier i folk­sam­lingar. Svårt, men be­vis­li­gen inte omöj­ligt.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons