Annons

Kaningulsoten har nått Osby

Osby Första tecknet kan vara blodigt skum från nosen, andningsvårigheter och hjärnskador. Ofta dör djuret inom ett dygn. Viruset sprider sig snabbt mellan vilda och tama kaniner och nu har sjukdomen kunnat bekräftas även i Osby kommun.
Osby • Publicerad 29 augusti 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
En vildkanin som hittades död i Solna tidigare under sommaren. Efter analyser har SVA nu kommit fram till att den drabbats av den nya typen av kaningulsot, Rabbit Hemorrhagic Disease Virus 2 (RHDV2). Nu har kaningulsoten även kunnat bekräftas i Osby. Foto: Aleksija Neimane/SVA
En vildkanin som hittades död i Solna tidigare under sommaren. Efter analyser har SVA nu kommit fram till att den drabbats av den nya typen av kaningulsot, Rabbit Hemorrhagic Disease Virus 2 (RHDV2). Nu har kaningulsoten även kunnat bekräftas i Osby. Foto: Aleksija Neimane/SVA

I tisdags upptäckte Sixten Svensson i Kylen att det låg en död kanin under hans äppelträd. Han trodde först att det rörde sig om kaninpest, men när han tittade närmare såg han inga tecken på att det skulle vara just det.

När han dagen efter hittade ytterligare fyra döda kaniner på gårdsplanen förstod han att någonting inte stod rätt till.

Annons

– Jag blev väldigt konfunderad på vad det här kunde bero på. De hade dött mitt i språnget, normalt så drar sig sjuka djur undan och dör i lönndom. Det har inte dessa gjort. Då sa en god vän att det finns en sjukdom som är på väg att sprida sig och jag har förstått att den är väldigt smittsam även för tamkaniner, säger Sixten Svensson.

Sjukdomen som vännen berättade om är kaningulsot. Viruset smittar varken människor eller andra djurarter än kaniner, men för dessa är den enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, allvarlig och mycket smittsam.

Precis som hos kaninerna hemma på Sixten Svenssons gårdsplan sker dödsfallet mycket plötsligt utan föregående symptom.

Ibland ser man blodigt sekret eller skum från näshålan, ibland har kaninerna svårt att andas och vissa uppvisar neurologiska störningar. I början av ett utbrott är dödligheten närmare 100 procent.

Att det skulle röra sig om kaningulsot i just detta fallet kan SVA inte bekräfta. För att göra detta måste de först obducera kropparna.

Däremot berättar myndighetens pressekreterare Mikael Propst för tidningen att man redan tidigare har fastställt att kaningulsoten härjat i Osby kommun.

Därför bör man nu undvika att hålla sina tamkaniner på platser där de kan komma i kontakt med vilda.

Viruset är motståndskraftigt och kan överleva lång tid i stallmiljöer efter att sjukdomen brutit ut, skriver SVA, och smittan kan även spridas indirekt, via till exempel avföring, blod och saliv men även via färskt gräs och skor.

I Nya Zeeland har man konstaterat att kvarlevor från kaniner som dog av gulsot ute i fält fortfarande var smittoförande tre månader efter döden.

– Det finns ju de som släpper ut sina kaniner på sina gräsmattor nu när det är fint väder, och det ska de ju absolut inte göra. Det vore rätt hemskt om man har en pigg och glad kanin på morgonen när man går till skolan och sen när man kommer hem på eftermiddagen så är den död. Det är små tragedier som är väldigt stora för de drabbade, säger Sixten Svensson.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons