Annons

Drog kniv efter att ha blivit hälsad på

Lönsboda Vittnen berättar att det var en oförarglig hälsningsfras som utlöst dramatiken inne på bensinmacken.
Osby • Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Händelsen utspelar sig inne i försäljningslokalen på en bensimack i Lönsboda en lördagkväll i slutet av januari och handlar om tre förfriskade kompisar från byn.

När en 59-årig man kommer in i lokalen ska en av kompisarna ha ropat något åt honom.

Annons

Så långt är alla hörda parter i målet överrens, men här efter skiljer sig berättelserna.

59-åringen sade inledningsvis att han inte hade något minne från händelserna, men sedan dess har han opererats och menar att det lett till att han fått tillbaka minnet.

Därför har han nu en bild av att han ska ha blivit otrevligt tilltalad av den förfriskade kamraten, något i stil med “tror du att du är tuff i den hatten, gubbadjävel”.

Kompisarna menade i själva verket att det enda som sagts var “hallå, du där med hatten”. De uppgifterna stöds även av de personer som blev vittnen till ordväxlingen.

Oavsett vad som sas så var det tillräckligt för att få 59-åringen att tända till och han ska då ha kastat sig över den av kamraterna som uttalat orden.

Ett av vittnena uttryckte att 59-åringen “blixtrat till” och sedan tryckt ner killen mot en av butikshyllorna. Hon berättar att händelseförloppet var så plötsligt att hon blev chockad.

59-åringen menar dock att han bara ska ha knuffat honom.

En annan av de tre killarna försökte avstyra slagsmålet, genom att ropa “vad håller du på med” till 59-åringen, som då till svar drog en kniv och uttlat “du ska inte djävlas med mig”.

Den hotade kamraten berättar, med stöd av vittnen, hur 59-åringen höll kniven i handen med spetsen riktad mot hans hans mage på ett avstånd av ungefär 10 centimeter.

59-åringen menar dock att han bara ska ha tagit upp kniven en bit ur slidan för att visa att han bar kniv.

Annons

Med anledning av de tre vännernas samstämmiga berättelse, som också får stöd från vittnena, anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att 59-åringen dragit fram en kniv och hotat en av dem. Hotet var dessutom sådant att kamraten kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. 59-åringen ska därför dömas för olaga hot.

Tinsrätten skriver vidare att ett hot med kniv är så allvarligt att böter inte räcker som straff.

Dock är inte hotet, anser dem, tillräckligt allvarligt för att det ska vara talan om fängelsestraff.

De tror inte heller att 59-åringen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Därför blev mannens straff villkorlig dom, samt 13 500 kronor i böter.

Han ska även betala 5 000 kronor i böter till mannen han hotade med kniven.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons