Annons

HD prövar dom mot väsktjuven

skåne Högsta Domstolen har beviljat prövningstillstånd i målet om en rad bagagestölder på Öresundstågen i vintras.
Publicerad 31 augusti 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Bagagetjuv fångad på bild under stöld på ett Öresundståg i januari.
Bagagetjuv fångad på bild under stöld på ett Öresundståg i januari.

Han åtalades och dömdes för grov stöld. Hovrätten skärpte tingsrättens dom på två år och tre månaders fängelse till tre år och sex månader.

Han ska även betala flera hundratusen kronor till de 18 målsägarna, som han har bestulit mellan november 2015 och januari 2016.

Annons

När straffet är avtjänat ska han utvisas ur landet och får inte återvända förrän om tio år.

Den dömde 26-åringen har erkänt brott men bestritt att det skulle handla om grova stölder, som en oenig hovrätt ansåg. Även Riksåklagaren har yrkat på en HD-prövning för att bena ut hur brotten ska värderas.

Den dömde yrkar att tingsrättens fängelsedom ska bestå och att brotten inte ska bedömas som grovt, eftersom stöld av väskor kan anses bara orsaka olägenhet för de drabbade och därför ska bedömas som stöld av normalgraden.

Två ledamöter i Hovrätten var inte eniga om gärningarna skulle bedömas som grova stölder.

Riksåklagaren vill pröva ärendet, eftersom 26-åringens medbrottsling dömdes till ett lägre fängelsestraff med brottsrubriceringen stöld av normalgraden.

Att samma hovrätt under närmast identiska förhållanden och samma gärningstillfälle kan komma till två helt olika slutsatser kan inte anses som rättsäkert, anser Riksåklagaren. Han vill att begreppet grov stöld klargörs beträffande stöld av bagage på allmänna kollektivmedel.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons