Annons

Sve­ri­ge tjänar på att följa kon­ven­tioner

Opinion När Nordstream 1 prövades kom Alliansregeringen fram till att mil­jö­stö­rningen inte var till­räck­lig för att säga nej.
Opinion • Publicerad 31 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Stoppa Nordstream 2, kräver nu M och L. sä­ker­hets­po­li­tiska och ener­gi­po­li­tiska mo­tiv an­fö­rs.

Det finns in­gen an­led­ning för Sve­ri­ge att hurra över gas­led­ningen. Den be­hövs inte, och det ryska syf­tet är att trans­por­tera gasen för­bi Ukrai­na för att eko­no­miskt skada grann­landet. Att göra sig mer be­ro­en­de av rysk gas strider mot EU:s ge­men­samma energipolitik, vil­ket inte min­st Tysk­land borde inse och ta hän­syn till.

Annons

Men gas­led­ningen måste, pre­cis som när Nordstream 1 var ak­tu­ell, prövas en­ligt de lagar och kon­ven­tioner som finns. Den vik­tigaste är i det här fal­let FN:s havs­rätts­kon­ven­tion. Den ger alla länder rätt att, ef­ter mil­jö­prövning, läg­ga ned led­ningar på havets bot­ten i an­dra länders eko­no­miska zoner. Det är en vik­tig kon­ven­tion för Sve­ri­ge, som an­vänder den i många fall både i Öster­sjön och i Väs­ter­ha­vet.

USA har inte skrivit un­der kon­ven­tionen, vil­ket kan för­klara vice pre­si­dent Bidens in­ställning när han var i Sve­ri­ge för­ra vec­kan.

Men för ett li­tet land som Sve­ri­ge är re­spekt för FN-kon­ven­tionen be­ty­del­se­full. När Nordstream 1 prövades kom Alliansregeringen fram till att mil­jö­stö­rningen inte var till­räck­lig för att säga nej. Då var S och MP kri­tiska, nu är det M och L som vill gå emot.

Men var­je rege­ring måste upp­rätt­hålla lagen – el­ler i det här fal­let kon­ven­tionen. Det tjänar Sve­ri­ge på i det långa loppet.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons