Annons

Rymden – det första gränslandet

Opinion Star Trek är kanske det enda popkulturfenomen som konsekvent sett framtiden som en ljusare och mer medmänsklig plats, där människan har utvecklats av sina resor och kontakter med andra kulturer. Serien fyllde 50 år i veckan.
Opinion • Publicerad 11 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Science fictionserien Star Trek fyller femtio år den här veckan. NASA har spelat in en hälsning där astronauter och teknisk personal tackar för inspirationen. Det finns verkliga rymdfärjor som är döpta efter skepp i serien och en nebulosa som kallas Enterprise. NASA:s kärlek till Star Trek är väldokumenterad och beror sannolikt på seriens utopiska syn på teknik som världsförbättring och framsteg. Star Trek är kanske det enda popkulturfenomen som konsekvent sett framtiden som en ljusare och mer medmänsklig plats, där människan har utvecklats av sina resor och kontakter med andra kulturer.

Serien är unik också eftersom den varit ett verktyg för social förändring. Den vackraste historien om Star Trek är när Martin Luther King övertalade den svarta kvinnliga huvudrollsinnehavaren Nichelle Nichols att inte överge serien för en Broadwayroll. King var en hängivet Star trekfan, som hade en dröm om att framtiden skulle bli mer som tv-serien. Han bad om ett möte med Nichols och lade ut texten om vad han ansåg att hon kunde åstadkomma som en kvinnlig, svart karaktär som spelade en officer nära befälstoppen.

Annons

”Du marscherar. Det är detta vi kämpar för.” sade King, med hänvisning till medborgarrättsmarschen mot Selma. Nichols stannade. Hon har bland annat varit officiell talesperson för NASA och rekryterat astronauter av alla kön och hudfärger. Star Trek har marscherat i 50 år.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons