Annons

Många av flyk­tingarna från Bos­ni­en har jobb

Opinion 2013 hade bos­ni­erna näs­tan sam­ma sys­sel­sätt­nings­grad som in­födda svenskar.
Opinion • Publicerad 15 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I bör­jan av 1990-talet kom tu­sen­tals flyk­tingar från det krigs­här­jade Bos­ni­en till Sve­ri­ge. 1993-94 kom näs­tan lika många flyk­tingar som för­ra året.

Nu har fors­ka­ren Jan Ekberg, Lin­né­uni­ver­si­te­tet, stu­de­rat hur det gått för de bos­niska flyk­tingarna på ar­bets­mark­naden. Det har gått bra.

Annons

Ef­ter tre år, 1997, var det 24 pro­cent av de bos­niska flyk­tingarna som hade jobb. Två år senare hade an­delen mer än för­dubblats, och 2013 hade bos­ni­erna näs­tan sam­ma sys­sel­sätt­nings­grad som in­födda svenskar.

När så många kom un­der ett en­skilt år, 1994 hade fram till för­ra året det högsta an­talet flyk­tingar som kom hit, spåddes stora pro­blem. De­batten och åt­gärderna då på­minde om dagens si­tua­tion.

Men pes­si­mismen visade sig onö­dig. Även om flyk­tingarna då som nu pla­cerades i kom­muner där det var svårt att hitta jobb och det dess­utom var en ex­trem låg­kon­junk­tur flyttade bos­ni­erna dit det fanns jobb.

All­ra snabbast gick det för de bos­ni­er som flyttade till fö­re­ta­gar­bygden i väst­ra Små­land–Gno­sjö, Gis­la­ved, Vag­ge­ryd och Vär­na­mo. De kom­munerna hade 2013 den högsta an­delen bos­ni­er i landet. I Mal­mö och Gö­te­borg, dit ock­så många bos­ni­er flyttade, tog det läng­re tid att få jobb.

Det går inte att ge­ner­al­isera ut­ifrån en flyk­ting­grupp, som hade hög­re ut­bild­nings­ni­vå än många som kommer nu. Men bos­ni­ernas fram­gångar visar att det går. Flyk­tingar be­höver inte fastna i utan­för­skap.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons