Annons

Sjukdomen gav nytt liv

TYRINGE Hjärntumören fick Inger Harris att söka sig nya vägar.
Hässleholm • Publicerad 24 september 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Nu har Inger Harris kommit ut med sin andra bok om följderna efter en traumatisk vändning i livet. Boksläpp är det i dag på Verumsgården. Foto: Maja Ögren Andersson
Nu har Inger Harris kommit ut med sin andra bok om följderna efter en traumatisk vändning i livet. Boksläpp är det i dag på Verumsgården. Foto: Maja Ögren Andersson

Sjukdomarna som drabbade Inger Harris gjorde henne arbetslös och förde med sig en rad bekymmer. Men kärleken till barnen och till själva livet gjorde att hon skaffade sig de verktyg hon behövde för att orka leva vidare utan rädslor och bitterhet.

I boken ”Är du trög mamma”, som kom ut 2001 med stöd av Cancerfonden, berättar hon om tankar, känslor och den långa processen som följde efter operationerna. Efter den första operationen blev hon döv på ena örat och en ögonnerv blev skadad

Annons

Det blev också en omfattande operation och konvalescens för att återställa det delvis förstörda ansiktet.

Hon tvingades att lämna en framgångsrik yrkeskarriär som specialpedagog med en framtida inriktning på forskning.

I morgon, lördag, släpps hennes senaste bok med titeln ”Det var då det vände” med underrubriken ”Livet efter hjärntumören och andra livsbetraktelser”.

Hon berättar med stor inlevelse om sitt liv. Hur hon tillsammans med sina tre döttrar kämpat för att hitta en ny väg – och hur hon fann den. Att vid 50 års ålder behöva acceptera att bli sjukpensionär var ingen lätt situation.

– Jag sökte jobb och ville verkligen, trots att läkarna avrådde mig. Jag kom också så långt som till intervjuer med arbetsgivare.

– Men det tog stopp och till slut måste det accepteras att sjukdomen gjort att jag inte kunde hantera elever med speciella behov som jag ju var utbildad att ta hand om.

Mitt i den turbulenta sjukdomsperioden gick hon också igenom en uppslitande skilsmässa.

Familjen bodde i Malmö men Inger Harris hade sitt föräldrahem i Västra Torup där hon och barnen tillbringade somrarna.

Till slut bestämde de sig för att flytta till närliggande Tyringe. Ett beslut som hon aldrig har ångrat.

Hon talar med stor kärlek om sina barn, sina hundar och om den personliga utveckling som sjukdomarna tvingade henne att gå igenom för att inte tappa fotfästet helt.

Annons

En stark tro på Gud, meditationer, yoga, fjällvandringar (trots bestående problem med balansen), terapi och utbildning till Vedic Artlärare (indiskt måleri som utgår från känslolivet) är livsingredienser som har fått henne att trots allt bli stark och målmedveten. Hon utstrålar glädje och energi och är i full färd med att förbereda målarkurser hon ska hålla i Tyringe.

– Jag har ett fantastiskt liv och nu planerar jag att skriva en bok om hur det är att bli gammal. Jag är ju 70 nu, säger hon och strålar ikapp med solen.

Boksläpp blir det klockan 17 på Verumsgården och på Bokia signeras boken den 27 oktober.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons