Annons

Thrillerspår som stör

recension/litteratur Jan-Olov Nyström har läst Steve Sem-Sandbergs Stormen och tycker att författaren borde ha släppt thrillerinslagen.
Publicerad 28 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Steve Sem-Sandbergs nya roman Stormen störs av sin närhet till thrillern och hålls samman av sin deskriptiva övertygelse av minnets tragedi.

Stormen verkar vara en bok mellan de verkligt tunga bidragen, tänk De fattiga i Lodz. Det noggrant ciselerade språket där aldrig en linje verkar kunna skära fel garanterar uppmärksamheten under läsningen och spåren till rasbiologi och nazism spelar upp i bakgrunden. Ett villande spår leder ju till Shakespeare också.

Annons

Men verklighet är det inte. Till en fiktiv, norsk ö återvänder Andreas för att reda ut sin barndom och ett dödsbo, så som det ofta blir. En syster Minna finns, och en Johannes, fosterfadern som nu dött. Herr Kaufmann fanns också, stor, rik, mäktig och minister hos Quisling när det går som bäst. Men mysteriet handlar om något annat – varför syskonens biologiska föräldrar en dag bara försvinner, oförklarligt och plötsligt.

Det kanske intressantaste är ändå porträttet av denne Kaufmann, en social välgörare, en hängiven botaniker, en patriark som äger hela ön och vill kontrollera invånarnas väl och ve. Han framstår som fullständigt trolig, givet förutsättningarna. Varje sommar kommer barn från fattiga familjer till ön, till kolonierna där som i ett slags utopiska anda vill fostra fram det bättre.

Och inte bara det, eftersom Kaufmanns dotter lider av en obotlig muskeldystrofi sker där också experiment av primitivt, genetiskt slag.

Men ju längre läsningen skrider desto starkare blir spänningsmomentet och deckarspråket letar sig in. Plötsligt är berättaren Andreas beväpnad mot det yngre patrasket på ön som har sina egna härjningsritualer i historiens spår. Där släpper en hel del av övertygelsen.

Men så tar den igen med Minnas öde. Hon som formligen suger åt sig öns olycka och alltid lyckas slå sig fri från Andreas syskonbeskydd. Sem-Sandbergs lyriska gestaltning lever som bäst i tragedin och historiens ofrånkomlighet. Som sämst i deckarmomenten som borde ha släppts längs vägen. I denna roman där gåtan lyckligtvis inte får sin lösning på slutet.

bild 1/2
Steve Sem-Sandbergs Stormen verkar vara en bok mellan de verkligt tunga bidragen skriver tidningens recensent.Foto: Fredrik Hjerling
Steve Sem-Sandbergs Stormen verkar vara en bok mellan de verkligt tunga bidragen skriver tidningens recensent.Foto: Fredrik Hjerling
Fakta:

BOK

Stormen – en berättelse

Författare: Steve Sem-Sandberg

Förlag: Albert Bonniers

Jan-Olov Nyström
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons