Annons

Visar sina bilder från det gröna Göinge

Hässleholm • Publicerad 29 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Tidningen möter Sven och hans hustru Louise i utställningshallen på kulturhuset när de är i färd med att hänga upp 35 naturbilder som får representera ett urval ur fotoboken. Med laserprecision ska bilderna upp på väggarna inför vernissagen.

Sven berättar hur tankarna på en bok om Göinges natur funnits ända sedan han gav ut sin första bok Gränsland, som skildrade naturen i det nordöstra hörnet av Skåne.

Annons

– Den boken trycktes i tre upplagor och många frågade efter en uppföljare, men jag ville göra en bok som skilde sig från den boken, förklarar han och berättar hur han flera gånger inledde ett fotoarbete som dock avstannade innan han så småningom hittade det rätta anslaget.

Istället bestämde han sig för att inrikta sig på enbart Göingetrakten med bilder som närmade sig det konstnärliga, grafiska uttrycket. Det blev en årstidsvandring där varje bild står för sig själv.

– Att fotografiskt återvända till Göinge har för mig varit en mental bearbetning av en åkomma som drabbar stora flertalet av oss, nämligen hemmablindhet, menar han och vill med utställningen och boken visa det han kallar vardagsnaturen.

Bilderna förmedlar både stillheten och lugnet i det göingska landskapet.

Sven menar också att landskapet i Göinge kräver lite mer av besökaren, betraktaren. Bilderna har lite mer tuggmotstånd, som han uttrycker det.

Det speciella med de 35 utställda bilderna är också att de är tryckta på ett akvarellpapper med speciellt pigmentbläck, vilket gör tavlorna till målningar.

– Dessutom blir de mer hållbara för dem som vill ha bilderna på väggen, tillägger han och berättar att varje bild finns i tio signerade exemplar färdiga för väggen för dem som vill köpa.

Vernissage på lördag klockan 11 i utställningshallen på kulturhuset där också den nya boken finns.

bild 1/3
Sven Persson Göinge det gröna rummetnågot beskuren
Sven Persson Göinge det gröna rummet
Sven Persson Göinge det gröna rummet
Sven Persson Göinge det gröna rummetnågot beskuren
Sven Persson Göinge det gröna rummet
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons