Annons

Slapp­heten möj­lig­gör smug­gel

Opinion Elefanter smugglas på grund av slapphet.
Opinion • Publicerad 30 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Krönika

Att klappa en ele­fant är som att klappa en gam­mal, lite torr lä­der­sof­fa av hög kva­li­tet. Det är egent­li­gen inte me­ningen att man ska klappa vilda djur. Men un­gar gör som de vill. Gesterna, leken och ny­fi­ken­heten är över­ras­kan­de lika det mänsk­liga barnet. Man får lite pa­nik över tanken på att vi sätter des­sa djur i bur. Men det vär­re att vi håller på att utrota dem, som om det är rim­ligt att vilda djur blir en pa­ren­tes i pla­netens hi­sto­ria.

Annons

Den här vec­kan hålls en av de största kon­fe­renserna om be­varande av hotade arter, som ele­fant och nos­hör­ning. Det är Con­ven­tion on International Tra­de in Endangered Spe­cies of Wild Fau­na and Flo­ra (CITES) som dis­ku­teras. Tjuv­jakt är frå­gan högst upp på agen­dan, av goda skäl. Det är kons­tigt att vilt­vård och artskydd inte of­tare paras ihop med kli­mat och ut­veck­lings­frå­gor. Om tjuv­jä­ga­rna vinner slår de ut hela ekosystem, med kli­mat­ka­ta­strofer som kon­se­kvens. Tjuv­jä­ga­re dödar till ex­em­pel gamar för att de inte ska larma om var ka­da­ver av skjutna djur finns. Det kan röra sig om hund­ra­tals gamar per ele­fant. På det följer i värsta fall eko­lo­gisk kol­laps. I vissa om­rå­den i Af­ri­ka är om­världens in­tres­se för vilda djur den enda lag­liga in­komst­käl­lan och det enda sättet att inte svälta, för­ut­om ett ma­gert jord­bruk, där man lever ur hand i mun. Döda de vilda djuren, döda tu­rismen och ris­kera att döda lo­kal­be­folk­ningen. Ma­te­ma­tiken är en­kel.

Det gäller inte bara Af­ri­ka, även om sam­man­hangen där är ex­tra tyd­liga. Var­för kan man inte få tjuv­jä­ga­re och smugg­la­re att för­stå det, om det är så en­kelt? Även det är en­kel matte. Tjuv­jä­ga­rna är fat­tiga. Så fat­tiga att de ibland går bar­fo­ta med tra­sor på kroppen. Om de inte är fat­tiga är de kri­mi­nella. Det är sam­ma kar­teller som kid­nappar barn­sol­dater, säljer droger, hyr ut le­go­sol­dater och smugglar el­fen­ben. Dess­utom vet man sä­kert att det an­vänds som in­komst­käl­la för ter­ro­rister. Att ge sig på smugg­lingen kan vara för in­ter­na­tio­nella stor­brotts­lingar vad skat­te­brott var för Al Capone: ett sätt att komma åt dem för ännu vär­re brott ge­nom ett brott med läg­re straff­sats.

Ännu ett skäl att prio­ri­tera artskydd och tjuvjaktsbekämpning.

EU är världens största eko­no­miska zon. De­ras agerande är en stor del av möj­lig­heten att lyckas be­kämpa smugg­lingen. För­bju­dna va­ror både säljs till EU och fraktas ge­nom uni­onen. 2016 kom kom­mis­sionen med en hand­lings­plan mot smugg­ling av för­bju­dna ani­ma­liska va­ror, som el­fen­ben. I slu­tet på 2016 ska par­la­mentet komma med en rap­port om hand­lings­planen mot smugg­ling och han­del. Tänk hur sa­gor låter i fram­tiden om vi inte lyckas. ”Mam­ma, vad är Babar för nå­got?” ”Det är en ele­fant. Det är jät­te­stort djur som fanns när mam­ma var li­ten.” ”Hur stort då?” ”jät­te, jät­te­stort!” ”Så stora djur finns inte.” Tänk att be­höva för­klara för barnet att an­led­ningen till att Babar inte läng­re finns på rik­tigt är att kor­kade rika män­ni­skor ville köpa skry­tiga pryd­nads­saker.

För det­ta för­väntas fat­tiga män­ni­skor svälta och hela ekonomier slås ut. Det är inte rim­ligt och det är in­get tri­vi­alt pro­blem. För­hopp­nings­vis når den syd­af­ri­kanska kon­fe­rensen fram till sam­ma slut­sats. EU har re­dan gjort det. Det är i nu­lä­get med­lems­staternas slappa til­lämpning av re­gel­verket som gör det lätt att smuggla ut­rot­nings­ho­tade djur­delar till och ge­nom Eu­ro­pa.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons