Annons

Djurägare ersätts för lamm dödat av lodjur

Osby • Publicerad 3 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var natten till den 15 juli som ett av Elna Perssons lamm dödades i området runt Svarta Bergen utanför Lönsboda. Inne på området vid Svarta Bergen hade under en tid får och lamm strosat fritt. På morgonen hittades ett dött lamm inne på området.

Det var det andra lammet på kort tid att dödas i trakten och i det här fallet kunde länsstyrelsen efter en kontroll konstatera att det var ett lodjur som hade varit i farten.

Annons

– Det som är signifikant i det här fallet är bettet, sade länsstyrelsens besiktningsman Tom Espgård i juli till Norra Skåne efter den händelsen.

– Man känner naturligtvis med djurägaren i de här fallen. Det finns för- och nackdelar med allt och den uppenbara nackdelen med rovdjur är att de ibland äter tamdjur, sade Tom Espgård.

Nu har länsstyrelsen fattat beslut om att betala ut 1 500 kronor i ersättning för det rovdjursdödade lammet. Beslutet har meddelats Elna Perssons pappa eftersom det är han som bedriver näringsverksamheten.

Elna Persson berättar att hennes lamm sedan den här händelsen klarat sig undan fler attacker från rovdjur.

– Jag tog hem lammen därifrån efter det här och sedan dess har det inte varit några problem, berättar hon.

bild 1/2
Elna Persson.foto: privat
Tom Espgård från länsstyrelsen gjorde den 15 juli en kontroll av det dödade lammet vid Svarta Bergen.Foto:Arkivbild/Nils jönsson
Elna Persson.foto: privat
Tom Espgård från länsstyrelsen gjorde den 15 juli en kontroll av det dödade lammet vid Svarta Bergen.Foto:Arkivbild/Nils jönsson
Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons