Annons

Bombardiers stålbad drabbar tusentals

Hässleholm 7 500 anställda ska bort i en stort stålbad i den kanadensiska flygplans- och tågtillverkaren Bombardier, med verksamhet i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 21 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Bombardier Transportation sysselsätter 1 800 personer i Stockholm, Västerås, Göteborg, Hässleholm, Luleå, Falköping, Nässjö och Gävle.

Var förändringar kommer att ske är för närvarande inte bestämt. Med nedskärningen minskar företaget sin personalstyrka med tio procent i Sverige.

Annons

– Vi vet mer om hur de olika enheterna berörs längre fram, säger Pär Isaksson till tidningen, kommunikationschef för Bombardier Transportation Sweden AB.

Kan du säga något om hur enheten i Hässleholm berörs?

– Som det ser ut nu så berörs vår enhet i Hässleholm inte alls av förändringarna inom bolaget. Signalsystem är vår verksamhet där och berörs inte av omstruktureringen.

Förra året lanserade Bombardier ett femårigt omstruktureringsprogram. Nu har ramen för förändringen presenterats.

Åtgärderna syftar till att öka lönsamheten i företaget. Produktiviteten ska höjas och kostnaderna minskas. Aktieägarna vill ha bättre utdelning.

– Efter att vi framgångsrikt har sänkt affärsrisken i vår verksamhet förra året har vi nu skiftat fokus till att skapa en tydlig strategi mot ökad lönsamhet och vinsttillväxt. Med de beslutade åtgärderna säkrar vi att vi får rätt kostnadsnivå, bemanning och organisation för att konkurrera framöver, förklarar Bombardiers koncernchef Alain Bellemare i ett pressuttalande.

Företaget ska specialisera sina enheter vid de olika produktionsorterna.

I förändringen ingår rationaliseringar av administrativa och icke producerande funktioner.

Totalt omfattas 7 500 anställda inom Bombardier Transportation och Bombardier Aerospace.

I Sverige tillverkar Bombardier främst signalsystem och driv- och styrsystem till höghastighetståg och tunnelbanor. Enligt företaget så sker merparten av neddragningarna inom järnvägssektionen.

Annons

Den svenska verksamheten omfattar även konstruktion och produktion av driv- och styrsystem, system för fordonsintegration och signalsystem för hela den globala järnvägsmarknaden

Så sent som i februari i år presenterade företaget ett sparpaket, som även den gången drabbade runt tio procent av de anställda.

Nu kommer man tillbaka igen med samma paket.

Bolaget omsatte 18,2 miljarder US-dollar 2015. Aktierna handlas på börsen i Toronto i Kanada.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons