Annons

Släpp det po­li­tiska sam­talet fritt

Krönika Låt po­li­tiken tala, inte pr-kon­sulterna.
Opinion • Publicerad 24 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Un­der vår tid i rege­ringen har det skapats fler än 300 000 nya jobb.

Så lät det gång på gång i val­rö­rel­sen 2014 från den sittande rege­ringen.

Annons

En upp­gift som lika ofta mot­sa­des av då­va­ran­de op­po­si­tion som för­kla­rade att så kan man inte räkna, och om man gör det så be­rodde ök­ningen på an­dra sa­ker än rege­ringens po­li­tik.

I dag säger fö­re­språ­ka­re för den röd­gröna rege­ringen lika ofta att un­der de­ras tid i re­ger­ings­ställ­ning har jobben ökat med si och så många tu­sen. Då plöts­ligt kan man räkna an­tal jobb.

Det finns med all sä­ker­het ex­em­pel åt an­dra hål­let ock­så, men i dag finns det ett väl­digt stort sug ef­ter ett po­li­tiskt le­dar­skap som istäl­let för att spela sifferpingis tar män­ni­skors oro på all­var och jobbar för att hitta po­li­tiska lös­ningar på des­sa.

Det är dags att sluta lyssna på re­to­rik­ex­perter, me­die­ex­perter och ex­perter på det ena och det an­dra.

Alla par­tier har en po­li­tik. Po­li­tiska hand­lings­pro­gram som mejslats fram un­der tims­långa ses­sioner på kon­gresser, stäm­mor, lands­mö­ten och allt vad det kallas.

Låt po­li­tiken tala, inte pr-kon­sulterna.

Sam­ti­digt finns det ock­så na­tur­liga skäl för par­tiernas agerande. För de vet vad som fun­gerar i ny­hets­lo­giken. Här har me­di­erna ett an­svar.

Till ex­em­pel när det po­li­tiska lä­get är så hett att väl­digt många är in­tres­se­rade av att se alla par­tierna sam­ti­digt re­do­göra för olika frå­gor.

SVT har ett par par­ti­le­dar­de­batter var­je år. Kon­ceptet liknar dock mer en rät­te­gång än ett po­li­tiskt sam­tal. Par­ti­le­da­rna står upp­radade vid var sitt skrank och som för­hörs­le­da­re finns två de­batt­le­da­re som mer verkar till för att tända en bra­sa än sty­ra en de­batt.

Par­ti­le­da­rna gör näs­tan alla sam­ma miss­tag att för­söka säga så myc­ket som möj­ligt när de väl får ordet. Nå­got som gör att tittarna tappar an­dan bara av att lyssna. Man by­ter ka­nal.

Annons

Ny­li­gen gick en stor po­li­tisk pro­fil ur tiden. Thor­björn Fäll­din hånades ofta un­der sin ak­tiva tid för sin ef­ter­tänk­sam­het. I dag hyllas han för sam­ma egen­skap.

Spon­tana sam­tal el­ler kom­men­tarer går inte att få från de högsta po­li­ti­kerna i dag. Allt är re­gis­serat, an­tin­gen från dem själva el­ler från me­di­erna. För man måste i var­je steg ”tänka på vil­ken bild man sätter”.

Stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven (S) får till ex­em­pel i dag äta upp den bild han täm­li­gen fram­gångs­rikt satte till­sam­mans med sitt par­ti och med kom­pakt un­der­stöd från sina va­pen­brö­der i LO i val­rö­rel­sen.

Sve­ri­ge hade gått sön­der. Hela den svenska väl­färden låg i ru­iner ef­ter åtta år med en bor­ger­lig rege­ring.

Med den­na bild vann han inte va­let, men fick till­räck­ligt många röster för att kun­na bilda rege­ring. Fram­rös­tad av män­ni­skor som ut­gick från att han hade en plan för att laga det­ta tra­siga land.

Istäl­let har Löfven, hans rege­ring och kom­pisar i LO fort­satt att rasa över den för­ra rege­ringen. Som om man fort­farande var i op­po­si­tion. Som om man inte har all den makt man be­höver för att ändra på det man tyc­ker är då­ligt. Eller tra­sigt.

Vi be­höver verk­li­gen ett nytt po­li­tiskt le­dar­skap för Sve­ri­ge. Men det är väl­ja­rna som ska be­stämma om det­ta. Inga an­dra.

Eva Bo­fride
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons