Annons

Vänta med re­gion­reform

Ledare Regeringens förslag till sex storregioner är ofullgånget. Uppgifter måste föras över från staten om en reform ska kunna motiveras.
Opinion • Publicerad 26 oktober 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
För centralistiskt regionförslag. 		             Foto: TT
För centralistiskt regionförslag. Foto: TT

Rege­ringens öns­kan att slå ihop dagens 21 län till bara sex stor­re­gi­oner har inte mött nå­gon större en­tu­si­asm runt om i landet. Att re­dan 2018 ge­nom­fö­ra tre av de här sam­man­slag­ningarna verkar i dags­lä­get inte rea­lis­tiskt, även om ci­vil­mi­nis­ter Ardalan Shekarabi (S) in­för tis­dagens par­ti­överläggningar hoppades få med sig åt­min­sto­ne nå­got par­ti på en storregionreform re­dan nu.

Trots att ett fler­tal ut­red­ningar ge­nom åren stu­de­rat frå­gan ur olika as­pekter är det nu fö­re­liggande för­sla­get ofull­stän­digt. För­slag till över­fö­ring av an­svar och makt från staten till de nya re­gi­onerna saknas helt, och det är det enda tunga skälet för att göra en för­ändring.

Annons

Sjuk­vårdens or­ga­ni­sa­tion, som sagts vara ett av hu­vud­skälen, har inte be­lysts av rege­ringens två ut­re­da­re. Det an­dra hu­vud­mo­tivet, att ra­tio­na­li­sera den stat­liga or­ga­ni­sa­tionen och göra stat­liga myn­dig­heters re­gio­nala or­ga­ni­sa­tion lika över hela landet och över­ens­stäm­man­de med de de­mo­kra­tiskt valda re­gi­onerna, har inte hel­ler ut­retts nä­rmare.

I går gick fyra ti­digare lands­höv­dingar ut med hård kri­tik mot stor­re­gi­oner. Det skulle leda till en kraf­tig cent­ra­li­sering av statens verk­sam­heter ute i landet, om 21 läns­sty­rel­se­orter blir bara sex med de följd­ef­fekter det får för an­dra myn­dig­heters lo­ka­li­sering.

SR:s Eko­re­dak­tion tar upp de de­mo­kra­tiska ef­fekterna av att stor­re­gi­oner skulle in­ne­bära att ett stort an­tal för­tro­en­de­valda skulle ra­tio­na­li­seras bort när fyra el­ler sex lands­ting blir en stor­re­gi­on. Min­dre än hälften lär bli kvar med ökande av­stånd till väl­ja­rna som följd.

Att his­to­riska och kul­tu­rella band i många fall saknas inom de fö­re­slagna stor­re­gi­onerna är yt­ter­ligare ett skäl att se över inde­lningen yt­ter­ligare. Det fanns när Regiojn Skåne bil­dades men den finns inte mel­lan Hal­lands fiskelägen och Värmlands finnskogar.

Visst kan det finnas en po­äng med större re­gi­oner som får ta över be­ty­dan­de an­svar från staten. Men ta fram nya för­slag och skjut upp re­formen till ef­ter 2018.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons