Annons

MP-topp: Regeringen bör lyssna

Skåne Skånska miljöpartister kräver att de omstridda kontrollerna ska skrotas.
Publicerad 28 oktober 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
- Vi hittar fler patienter med cancer, men utvecklingen går ändå i rätt riktning, menar Anders Åkesson.                  Arkivbild
- Vi hittar fler patienter med cancer, men utvecklingen går ändå i rätt riktning, menar Anders Åkesson. Arkivbild

– Det finns ingen anledning att förlänga dem. Ur ett skånskt perspektiv försvårar de för både pendlare och den skånska arbetsmarknaden. Ju fortare desto bättre om id- och gränskontrollerna försvinner, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

Han pekar på en osäkerhet som finns om företags planer på etablering i Skåne och regionen.

Annons

– Vi vet inte vilken dialog företagen har haft för sina beslut.

Inom kort ska regeringen besluta om id- och gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige ska förlängas eller avvecklas. Flera skånska ledande miljöpartister var emot kontrollerna från början, vilket även partiets regeringsmedlemmar gav uttryck för. De gick med på kontrollerna ”under bilan” har förklaringen varit. Nu hävdar regeringen att kontrollerna behövs för att inte en ny flyktingvåg ska drabba Sverige.

– Regeringen hanterar migrationsfrågan. Migrationsverket tar hand om asylsökande. Nyligen drog Migrationsverket ner sin prognos ytterligare över asylsökande i Sverige. Vi är nere på samma nivåer nu som vi var 2011. Därmed behövs inte kontrollerna. Det tycker jag att regeringen ska ta till sig, förklarar Anders Åkesson.

EU har gett Sverige möjlighet att förlänga kontrollerna i tre månader till.

Anders Åkesson oroas över att en förlängning kommer att orsaka ännu mer skada för den skånska arbetsmarknaden och för regionen.

Skånska miljöpartister, allianspolitiker, socialdemokrater och vänsterpartiet står bakom kravet på avveckling. Sverigedemokraterna är ensamma om att vilja behålla dem.

– Däremot kan kontrollerna organiseras på ett smartare sätt, har regionrådet Patrik Jönsson uttryckt.

I det gemensamma skånsk-danska kravet till regeringarna varnas för att vinsterna av 15 års integration snabbt förspills och sätter välstånd och arbetsplatser i fara.

– Jag är tacksam för brevet från Greater Copenhagen, säger Anders Åkesson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons