Annons

Cupgeneral blev Årets hästvedare

Hässleholm • Publicerad 15 november 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Alf Månsson (t.v.) och Hans-Inge Reimers överlämnade pris till Jan-Olof Olsson som Årets hästvedare för hans insatser med Snapphanecupen. 		        foto: Magnus Wahlströmh
Alf Månsson (t.v.) och Hans-Inge Reimers överlämnade pris till Jan-Olof Olsson som Årets hästvedare för hans insatser med Snapphanecupen. foto: Magnus Wahlströmh

– Det är en stolthet naturligtvis. Jag är väldigt stolt över turneringen och vad den inneburit för Hästveda och hästvedaborna, säger Jan-Olof Olsson.

Innefotbollsturneringen Snapphanecupen är inne på sitt 28:e år och när Norra Skåne talar med Årets hästvedare går det inte att ta miste på hans driv och engagemang för turneringen.

Annons

– Jag har lagt tiotusentals timmar på turneringen. Turneringar likt den här brukar läggas ner efter några år, men vi har hittat en modell och jag har varit en envis gubbe, säger han och betonar ödmjukt att han aldrig skulle klarat att driva turneringen utan all hjälp från de andra ideella ledarna.

Bakom utmärkelsen står Hästvedas intresseförening och i deras motivering beskrivs Jan-Olof Olsson som en energisk och entusiastisk idrottsledare som utvecklat turneringen under många år. Dessutom har Snapphanecupen ekonomiskt gynnat ungdomsidrotten i Hästveda.

– Arrangemanget har gynnat Hästveda på många plan, säger intresseföreningens ordförande Alf Månsson.

Just de ekonomiska fördelarna uppmärksammar även Jan-Olof Olsson själv.

– Cupen har bidragit med rätt stora pengar, den drar ju in mer än till exempel Hästveda marknad, säger han.

Efter en snabb överslagsräkning kommer han fram till att cupen haft ungefär 5 500 deltagande lag och 56 000 spelare från södra Sverige under de 28 åren. Hemligheten bakom framgångarna är utöver ett idogt arbete noggrannhet, tydlig planering och en genuin och välkomnande atmosfär för deltagarna.

– Jag tror faktiskt att enkelheten är en styrka, säger han.

Med åren har cupen blivit allt mer självgående. Cupgeneralen berättar att han i början satt och slickade på 600-700 kuvert med inbjudningar som skulle skickas ut till klubbar. Numera underlättar tekniken och sedan sin pensionering har Jan-Olof Olsson tagit några steg tillbaka. Men att idéerna och engagemanget finns kvar råder det inga tvivel om.

– Ett par år till ska man väl orka.

– Jag kommer säkert att vara med på ett hörn även framöver, tillägger han.

Annons

Pristagaren får i vanlig ordning 4 000 kronor vilka är öronmärkta för att omsättas något som gagnar alla hästvedabor.

– Jag får se vad man kan göra med pengarna fram emot sommaren, avslutar Årets hästvedare glatt och stolt.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons