Annons

Hässleholm kan få nationellt pilotprojekt

HÄSSLEHOLM Samverkan intresserar samordnare
Hässleholm • Publicerad 16 november 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Under flera år har Hässleholms kommun drivit olika samarbeten där barn- och utbildnings-, social- och omsorgsförvaltningen ingår. Till exempel har det handlat om barn- och ungdomssupporten och det senaste projektet som går under namnet ”Samverkan tre förvaltningar”.

Detta arbete har uppmärksammats på flera håll och i slutet av oktober var Cecilia Grefve (nationell samordnare med uppdrag att utveckla den sociala barn- och ungdomsvården) och Kjerstin Bergman (som samordnar arbetet med SKL:s handlingsplan ”Stärkt skydd för barn och unga”) på besök för att få information om hur Hässleholms kommun arbetat med sina projekt.

Annons

– Region Skåne var också representerade då och det var roligt att få visa upp vår verksamhet. Förhoppningsvis kan det leda till att vi får driva ett pilotprojekt, säger Lena Nilsson (S) som är socialnämndens ordförande.

Som ett led i att utveckla verksamheten i kommunen har de studerat Skottlandsmodellen som bygger på ett samarbete mellan bvc, skola, social och polis.

– Där har man ett dokument som följer med barnet hela vägen och man slipper många sekretessdelar som kan upplevas som jobbiga. Men det är så klart under förutsättning att föräldrarna godkänner det. Men detta görs för att gynna barnet, säger Lena Nilsson och fortsätter.

– Vi vill satsa på förebyggande insatser istället för att få ungdomarna inskrivna. Många kan tycka att det är jobbigt även om vår uppgift är att hjälpa och inte stjälpa.

Ett bra exempel på detta är barn- och ungdomssupporten som har satsat på föräldrautbildning.

– Dit kan man komma och få viss hjälp utan att bli inskriven, och det har visat sig vara lyckat, säger Lena Nilsson.

När och om ett eventuellt pilotprojekt kan bli av vet Lena Nilsson inte.

– Det är riksdagen eller möjligtvis SKL som utser det, och jag vet inte när det blir i så fall. Men det hade varit väldigt roligt om vi fick möjligheten. Och vad jag vet finns det ingen annan kommun som arbetar som vi gör.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons