Annons

Centern ska inte tona ned flyk­tingpolitiken

Opinion Cen­tern har tjänat på att stå sta­digt i snål­blåsten med sin upp­fattning om flyk­ting­po­li­tiken
Opinion • Publicerad 24 november 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Dagens Industri på­stod i en ny­hets­ar­ti­kel att par­tiets le­dning vill tona ned par­tiets lin­je i flyk­ting­frå­gan. Det är ”en käl­la” i när­heten av par­tiets le­dning som har gett DI upp­gifterna.

På­stå­en­dena i tid­ningen de­men­terades av An­nie Lööf vid en träff med Cen­ter­jour­na­listernas fö­re­ning i tis­dags. Om tid­ningen blivit lurad av nå­gon som vill vrida C-po­li­tiken i nå­gon rik­tning el­ler C:s fram­gångar i opi­ni­onen gör att den här typen av jour­na­li­stik drabbar par­tiet.

Annons

C-le­da­ren be­to­nade starkt att par­ti­led­ningen inte fattat nå­gra så­dana be­slut, vil­ket hon ock­så tagit upp på med riks­dags­gruppen och dis­triktens ord­fö­ran­de.

Det är en rim­lig be­dömning av par­ti­el­da­ren. Cen­tern har tjänat på att stå sta­digt i snål­blåsten med sin upp­fattning om flyk­ting­po­li­tiken, där rätten till familjeåterförening varit den vik­tigaste.

Det är inte sä­kert att flyk­ting­frå­gan har gett el­ler kommer att ge så många nya väl­ja­re di­rekt. Men att stå för sin åsikt bör ge starkare för­troende lång­sik­tigt, istäl­let för att vända kap­pan ef­ter vinden när det börjar blå­sa.

Just nu är det inte ett stort an­tal nya flyk­tingar som är den po­li­tiska fråga som är vik­tigaste att de­bat­tera. Flyk­ting­strömmen till Sve­ri­ge har ju minskat be­tyd­ligt.

Nu är det istäl­let in­teg­ra­tions­po­li­tiken som är vä­sent­lig att stärka. Där har Cen­tern se­dan länge en lång rad kon­kreta för­slag som bör föras ut tyd­ligare.

Men det är knappast att ”tona ned” flyk­ting­frå­gan, mer att uppdatera den.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons