Annons

Lands­bygden av­folkas inte mer

Krönika 1982 var det första året på myc­ket länge som lands­bygdens be­folkning ökade i landet, och un­der 1980-talet ökade lands­bygds­be­folk­ningen med drygt 20 000 per­soner.
Opinion • Publicerad 1 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

13 pro­cent av svenskarna bor nu­me­ra på lands­bygden och 87 pro­cent i nå­gon tät­ort. Man får gå till­ba­ka till 1840 för att hitta när för­hål­lan­dena var de om­vända. I bör­jan av 1930-talet blev tät­orts­be­folkningen större än lands­bygds­be­folk­ningen.

Ur­ba­ni­seringen har allt­så gått snabbt de senaste 200 åren. Mer okänt är att se­dan bör­jan av 1980-talet har lands­bygdens av­folkning näs­tan helt av­stannat. 1982 var det första året på myc­ket länge som lands­bygdens be­folkning ökade i landet, och un­der 1980-talet ökade lands­bygds­be­folk­ningen med drygt 20 000 per­soner.

Annons

Ur­ba­ni­seringen fort­sätter ändå, trots att flytt­strömmarna från lands­bygden till tät­orterna inte är starka läng­re. Det be­ror på att hu­vud­delen av in­vand­ra­rna flyttar till städerna. Sam­ti­digt har de flesta kom­muner de senaste åren haft be­folk­nings­ök­ning tack vare in­vandring.

Om­flyttningen i Sve­ri­ge var störst un­der 1940-talet och un­der 1970-talet. Att ur­ba­ni­seringen näs­tan stoppades på 1980-talet var till stor del en re­ak­tion på de stora flytt­strömmarna på 1970-talet. Då myntades ”Alla måste sö­der­ut” som ut­tolkning av Ams (nu­va­ran­de Ar­bets­för­med­lingen), efter­som både flytt­bi­drag och in­drag­ning av a-kas­san an­vändes för att för­må fa­miljer att flytta från skogs­länen till stor­stads­re­gi­onerna där jobben fanns.

En del i ut­vecklingen hade sä­kert ock­så Thor­björn Fäll­din som var stats­mi­nis­ter fram till 1982 och lade om kursen. Det var främst på grund av mot­ståndet mot flytt­po­li­tiken som Cen­ter­par­ti­et blev så stort på 1970-talet.

Ef­ter 1980 har allt­så lands­bygds­be­folk­ningen varit i stort sett oför­änd­rat. Se­dan 2000 har lands­bygds­be­folk­ningen minskat med bara 23 000 per­soner. En or­sak är att även på lands­bygden föds nu fler än som dör.

Pro­blemet är att ut­vecklingen är ojämn över landet. Det är fram­för­allt tät­orts­nä­ra lands­bygd som ökar, me­dan de glesa delarna av landet har pro­blem. Där minskar även många av tät­orterna sin be­folkning.

Flytt­strömmarna från lands­bygden går inte läng­re till stor­städerna (de nio kom­munerna med över 100 000 in­vå­na­re). Fler flyttar till lands­bygden från stor­städerna än tvärt­om. Det är till städerna i sam­ma län, ofta läns­hu­vud­staden, som flytt­strömmarna går, ofta för att få ut­bildning – gym­na­sie­ut­bild­ning men fram­för­allt hög­sko­le­ut­bild­ning. Se­dan är det jobb på sam­ma ort som gäller.

För de delar av lands­bygden som fort­farande av­folkas är riks­sta­ti­stiken en svag tröst. Men det är vik­tigt för de­batten att vara med­ve­ten om att se­dan 1980 sker i stort sett in­gen av­folkning av lands­bygden.

Det som där­emot är ett pro­blem för lands­bygden – men då är kan­ske lands­orten ett mer rätt­vi­san­de be­grepp – är att stora delar av landet utarmas både på stat­liga jobb och på ser­vi­ce. Minskad be­folkning kan ju inte läng­re an­vändas som ar­gu­ment.

Först måste alla bli med­ve­tna om att lands­bygden är stark, att de som bor där gär­na bor kvar och att många flyttar till­ba­ka el­ler blir helt nya lands­bygds­bor.

Då måste ock­så sam­häl­ls­in­sti­tu­tionerna finnas där. Lands­bygds­bor har sam­ma rätt till ser­vi­ce som de som bor i stor­städerna.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons