Annons

Om att trolla med sanningen

Krönika Vil­ken sorts svart­konster krävs för att kun­na tysta pladdrande po­li­tisk mot­stån­da­re och vinna väl­ja­rnas för­troende i post­san­ningens tid?
Opinion • Publicerad 6 december 2016 • Uppdaterad 29 november 2021

Som alla sä­kert har hört vid det här laget så har vi nu äntrat den så kallade post­san­nings-eran, där nya po­li­tiska re­gler plöts­ligt gäller om man vill vinna väl­ja­rnas gunst.

För de stac­kars eliterna är om­välvningen svår­grip­bar. Man för­står yt­ligt vad som av­s­es, men hjär­nan vill lik­som ändå inte rik­tigt hänga med i svängarna.

Annons

Jag vill varna käns­liga lä­sa­re för den här jäm­fö­rel­sen, men i The Con­ci­se New Partridge Dic­tio­nary of Slang and Un­con­ven­tion­al English de­fi­nieras ”Ball stomping” som ”an act of sexu­al gratification in which a man’s sex part­ner stands on his testicles”. Om man är läs­kun­nig så be­griper man på sam­ma sätt vad som rent kon­kret för­medlas, men den där sanna in­sikten vill trots allt inte ome­del­bart in­finna sig. ”Gratification”...?

Det brukade handla om att skaffa sig tol­knings­för­troende – att med goda och väl un­der­byggda ar­gu­ment täppa till truten på sina po­li­tiska mot­stån­da­re och få väl­ja­rna att fö­re­dra just din verk­lig­hets­be­skriv­ning. Ex­pert­stöd och kon­sis­tens i ar­gu­menten var helt cen­trala verk­tyg när man sökte det­ta för­troende.

Men allt det där byggde på att det fanns en all­mänt de­lad tan­ke att ex­perter och kon­sis­tens i ar­gu­menten fak­tiskt var vik­tiga sa­ker.

Man fattar ju att det då väc­ker skräck­blan­dad för­vir­ring när en Trump el­ler en Far­age kan peka på en schnau­zer och utan att rodna på­stå att det är en tax el­ler en oka­pi be­ro­en­de på vem de råkar ha fram­för sig för stunden.

Så hur gör man då? Vil­ken sorts svart­konster krävs för att kun­na tysta pladdrande po­li­tisk mot­stån­da­re och vinna väl­ja­rnas för­troende i post­san­ningens tid?

Nu är det dags att spetsa öronen or­dent­ligt för här skall ni få ett rik­tigt super­tips som åt­min­sto­ne löser första hal­van av pro­blemet.

Jag har näm­li­gen snokat fram en all­de­les äkta små­ländsk troll­for­mel från 1800-talet, upp­tecknad av för­fat­ta­ren Bengt af Klint­berg i bo­ken Svenska troll­for­mler. Att det är job­bigt att ställas mot folk med glappande käftar upp­levde näm­li­gen även små­län­ningarnas an­fä­der; där­av be­hovet av lite upp­fris­kan­de magi. Så här skall man bära sig åt när man vill göra nå­gon svars­lös:

”Säg des­sa orden till honom: ’Aglaria Pidhol garia Ananus Qepta’ och blås emot honom, så vet han in­tet vart han skall hän och kan dig in­gen­ting svara.”

Det låter ju in­tui­tivt rim­ligt att man blir svars­lös av så­dant, men efter­som jag är mån om att er­bjuda or­dent­ligt kon­su­ment­testade råd så provade jag det på mina döt­trar (14 re­spek­ti­ve 12 år), och kan där­för med­dela att det fun­gerar för­vå­nans­värt bra (min fy­ra­år­ing var min­dre mot­tag­lig och pratade bara om att det luktade ”fel” när jag blå­ste på honom – men han är ju så li­ten att det knappt kan räknas).

Jag lade ock­så på för­sök ut for­meln på Face­book, och in­lägget fick myc­ket rik­tigt inga kom­men­tarer alls så nog finns det kraft i sejden även i de nu så vik­tiga so­ci­ala me­di­erna.

Det var ju skönt att ha löst den saken! Om nu bara Bengt af Klint­berg hade hittat for­mler som kun­de stärka vårt sköra sam­hälls­byg­ge när Upp­lysningens ide­al och bygg­stenar kastas huller om bul­ler...

Mi­ka­el Sundström
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons