Annons

Rysk dopning inte unik men i systematisk särklass

Opinion Den ryska idrotten måste stängas av helt från idrottsutbyte, tills både kopplingen till staten är borta och idrotten är helt ren.
Opinion • Publicerad 10 december 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

Mer än 1 000 ryska män och kvinnor har varit inblandade i rysk manipulation med dopningsprov de senaste åren. Inför vinter-OS i Sotji inleddes ett systematiskt arbete för att även med hjälp av otillåtna metoder få fram många medaljörer.

Nu har Wada avslöjat omfattningen och konstaterar också att det var ”en institutionaliserad konspiration som inte berodde på att individer dopade sig utan var organiserat av staten”.

Annons

Just den statliga sanktionen och omfattningen gör att den ryska dopningen nu står i en särklass. Men inte bara ryssar har dopat sig.

När den trefaldiga OS-guldvinnaren Marion Jones avslöjades kom också systematisk dopning inom amerikansk friidrott fram.

Den amerikanske cyklisten Lance Armstrong vann sju Tour de France men fråntogs segrarna sedan långvarig dopning avslöjats.

Efter murens fall kom det fram att västtysk idrott tillämpade dopning i kanske lika stor omfattning som den kritiserade östtyska idrottsrörelsen. Från i stort sett alla länder har dopningsfall avslöjats. Det gäller även Sverige, som bragdguldmedaljören Tomas Johansson.

Därför bör ingen sätta sig på höga hästar och peka finger åt bara ett håll.

Vad som ändå är extremt i det ryska fallet är att så många avslöjats och att dopningsbyrån Wada också pekar på att staten sanktionerat dopningen.

Därför måste den ryska idrotten stängas av helt från idrottsutbyte, tills både kopplingen till staten är borta och idrotten är helt ren.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons