Kul och enkelt att göra eget julgodis
Stämningen är julig och fnittrig i köket och det är Emmy som delar ut order.
– Det är jag som är boss i köket! säger hon och skrattar.
Emmy och klasskompisen Julia ska göra polkakola.
– Vi utgår från ett recept men hittar på lite själv med! säger Emmy.
De blandar ingredienser i en kastrull och väntar på att kolaröran ska börja kola. Tiden går långsamt när man väntar.
Vid bordet sitter Ida och hennes klasskamrat Julia. De ska göra nougatbomber och Ida berättar att hon gillar att baka. Fast det är inte alltid som resultatet blir som planerat.
– En gång skulle jag göra muffins, men de blev jättesmå och smakade ... våfflor.
Medan tjejerna smälter choklad, krossar polkagrisar, skrattar och provsmakar så pratar vi om den nalkande julen och önskelistorna.
– Jag önskar mig en surfplatta, för min funkar inte längre, säger Julia Fransson.
Emmy gillar att läsa så högst upp på hennes önskelista hittar vi en bok av Åsa Hofverberg.
– Den heter Hedda, Carro och Gustavnyheterna.
Julia Ljunggren vill helst ha pengar, så hon kan välja sina presenter själv.
– Jag kan också tänka mig pengar, men helst vill jag ha en ny tvärflöjt, säger Ida, som har mycket på sin lista.
– Jag har också tänkt börja spara på porslin och önskar mig även en klocka och pyssel.
Vi kan inte prata för länge, då bränner kolablandningen fast i kastrullen. Eller så stelnar chokladsmeten innan nougat doppats klart. Som tur är så är tjejerna proffsiga och har superkoll på allt.
– Julen är så mysig! Vi älskar allt som hör julen till; alla julsånger, pyntet, julgodiset och till och med Kalle Anka på julafton!
Idas & Julias nougatbomb (ca 100)
400 g nougat
300 g vit choklad
3 dl krossad cornflakes
strössel till dekoration
Gör så här: Skär nougaten i fyrkanter (sockerbitstorlek). Smält den vita chokladen i mikron och krossa cornflakes. Rör ner cornflakes i den smälta chokladen och doppa nougatbitarna i blandningen. Dekorera med fint strössel.
Emmys & Julias polkakola (ca 60)
100 g margarin eller smör
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
1 dl sirap
15-20 små polkagrisbitar (köps i påse)
Gör så här: Lägg bakplåtspapper på bakplåt, pensla med olja. Lägg smör, socker, mjöl och sirap i kastrull, koka upp på svag värme under omrörning. Låt småkola i fem min. Krossa polkagrisen i mortel. Rör ner i kolasmeten när den kokat klart och häll ut smeten på bakplåtspapperen. Låt kolan stelna något och skär eller klipp sedan i bitar.