Annons

Kul och enkelt att göra eget julgodis

Personligt Julens läckerheter!
Personligt • Publicerad 15 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Stämningen är julig och fnittrig i köket och det är Emmy som delar ut order.

– Det är jag som är boss i köket! säger hon och skrattar.

Annons

Emmy och klasskompisen Julia ska göra polkakola.

– Vi utgår från ett recept men hittar på lite själv med! säger Emmy.

De blandar ingredienser i en kastrull och väntar på att kolaröran ska börja kola. Tiden går långsamt när man väntar.

Vid bordet sitter Ida och hennes klasskamrat Julia. De ska göra nougatbomber och Ida berättar att hon gillar att baka. Fast det är inte alltid som resultatet blir som planerat.

– En gång skulle jag göra muffins, men de blev jättesmå och smakade ... våfflor.

Medan tjejerna smälter choklad, krossar polkagrisar, skrattar och provsmakar så pratar vi om den nalkande julen och önskelistorna.

– Jag önskar mig en surfplatta, för min funkar inte längre, säger Julia Fransson.

Emmy gillar att läsa så högst upp på hennes önskelista hittar vi en bok av Åsa Hofverberg.

– Den heter Hedda, Carro och Gustavnyheterna.

Julia Ljunggren vill helst ha pengar, så hon kan välja sina presenter själv.

Annons

– Jag kan också tänka mig pengar, men helst vill jag ha en ny tvärflöjt, säger Ida, som har mycket på sin lista.

– Jag har också tänkt börja spara på porslin och önskar mig även en klocka och pyssel.

Vi kan inte prata för länge, då bränner kolablandningen fast i kastrullen. Eller så stelnar chokladsmeten innan nougat doppats klart. Som tur är så är tjejerna proffsiga och har superkoll på allt.

– Julen är så mysig! Vi älskar allt som hör julen till; alla julsånger, pyntet, julgodiset och till och med Kalle Anka på julafton!

bild 1/16
Emmys och Julias polkakola. PRIVAT BILD
Visst är det jul i stugan när Julia Ljunggren, Emmy Tennevi, Ida Tennevi och Julia Fransson visar hur du snabbt och enkelt du bakar eget julgodis. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Nougaten ska skäras i små fyrkanter. Orkar man inte baka mer går det bra att äta redan här och nu.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Nougaten doppas i vit choklad med cornflakes.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Ida Tennevi tipsar om att man kan spara påsen i cornflakespaketet, så blir det lättare att krossa cornflakes. Dessa påsar är inte lika ömtåliga som vanliga plastpåsar.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Julia Fransson, en av experterna på julgodis. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Ida Tennevi och Julia Fransson är klasskamrater på Röingeskolan. De går i årskurs 6. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Emmy Tennevi, 11 år, har utnämnt sig själv till boss i köket och hon verkar ha koll på läget. Här häller hon ner sirap i kastrullen för att göra kola. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Klasskompisarna Julia Ljunggren och Emmy Tennevi har bakat ihop flera gånger. Sist gjorde de scones.
Foto: Marie Strömberg Andersson
Kolan stelnar snabbt så det gäller att skära eller klippa den i bitar innan den hunnit stelna helt. Foto: Marie Strömberg Andersson
Krossade cornflakes ska blandas ner i den smälta, vita chokladen. Ida och Julia visar. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Det gäller att röra i grytan så kolablandningen inte bränner fast. Foto: Marie Strömberg Andersson
Vilken julstämning det är hemma hos familjen Tennevi, när köket är pyntat och julmusik spelas till julbaket!
Foto: Marie Strömberg Andersson
Nougaten doppas snabbt i den smälta chokladen. Foto: Marie Strömberg Andersson
Emmy Tennevi penslar ut kolan på bakplåtspapperet, sen ska det stelna. Foto: Marie Strömberg Andersson
Idas och Julias nougatbomb. PRIVAT BILD
Emmys och Julias polkakola. PRIVAT BILD
Visst är det jul i stugan när Julia Ljunggren, Emmy Tennevi, Ida Tennevi och Julia Fransson visar hur du snabbt och enkelt du bakar eget julgodis. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
Fakta:

Idas & Julias nougatbomb (ca 100)

400 g nougat

300 g vit choklad

3 dl krossad cornflakes

strössel till dekoration

Gör så här: Skär nougaten i fyrkanter (sockerbitstorlek). Smält den vita chokladen i mikron och krossa cornflakes. Rör ner cornflakes i den smälta chokladen och doppa nougatbitarna i blandningen. Dekorera med fint strössel.

Emmys & Julias polkakola (ca 60)

100 g margarin eller smör

2 dl strösocker

4 msk vetemjöl

1 dl sirap

15-20 små polkagrisbitar (köps i påse)

Gör så här: Lägg bakplåtspapper på bakplåt, pensla med olja. Lägg smör, socker, mjöl och sirap i kastrull, koka upp på svag värme under omrörning. Låt småkola i fem min. Krossa polkagrisen i mortel. Rör ner i kolasmeten när den kokat klart och häll ut smeten på bakplåtspapperen. Låt kolan stelna något och skär eller klipp sedan i bitar.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons