Annons

”Jag tror mer på broar än på murar”

Personligt Det gäller att ta sitt ansvar. Och att ta tillfället i akt. Speciellt när det klickar till, menar den forne landshövdingen och vd:n Göran Tunhammar som fyller 70 år.
Personligt • Publicerad 20 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Piskande regn och kraftiga byar. Men Morris bryr sig inte avsevärt utan sniffar sig gatorna fram. Signe däremot avskyr busvindarna och stryker utmed häckarna. Mellan de båda bedlingtonterrierna promenerar en ”nordisk nallelufs” iklädd regnkläder från topp till tå. Han noterar än en gång att franska gångtrafikanter försöker mota skyfall med fladdrande paraplyer.

– Det finns inget dåligt väder …, säger Göran Tunhammar, före detta skånsk landshövding och innan dess vd för Svenskt Näringsliv.

Annons

Sedan fyra år tillbaka bor han och hustrun Johanna i Antibes vid Medelhavet. De valde platsen särskilt för det härliga klimatets skull.

– Man kan äta lunch ute i december, säger han.

Men i dag är det hundväder, och Signe gnyr instämmande i bakgrunden.

Samtalet tar avstamp från ett 30 år gammalt TT-citat av Göran Tunhammar: ”Vi vill försöka riva barriärerna mellan den offentliga och privata sidan.”

Då skulle chefer och handläggare från regeringskansliet prya hos näringslivet och vice versa. I dag kan citatet ses som summering av Göran Tunhammars yrkeskarriär.

– Jag har aldrig trott på att ha en massa barriärer mellan olika sektorer. Det blir för mycket vi och dom. Jag tror mer på broar än på murar.

I början av 1990-talet var Tunhammar som vd i Svenska Arbetsgivareföreningen aktiv i kampanjen ”Ja till Europa”, vars mål uppfylldes i och med det svenska EU-medlemskapet 1995. I samband med det skrev Göran en bok om det europeiska samarbetet, ”Ingen växer ensam”.

- Det är kontakter mellan människor, utbyte av kunskap och fri handel som skapar utveckling.

Än i dag är han särskilt stolt över utgången av EU-valet 1994. Hans och SAF:s inverkan på lönebildningen mitt i 1990-talskrisen vill han också betona. Liksom att SAF bestämde sig för att stiga ur beslutande myndighetsstyrelser.

– Ingvar Carlsson förstod det, men LO gillade det inte, säger Göran Tunhammar.

Annons

Under tiden som Carlsson var statsminister lärde Göran känna sin namne, skol- och sedermera finansminister Göran Persson, och när denne var statsminister kom frågan om att bli landshövding. Det innebar nya utmaningar för möten över gränserna, inom Sverige men också mot kontinenten. Skåne skulle sättas än tydligare på kartan.

Det kan storma på Öresund och det kan sannerligen blåsa upp på en skånsk länsstyrelse. En revisionshistoria för knappt tio år sedan, som i dag ger hundratals träffar i nyhetsarkiven, beskriver Göran Tunhammar som en tråkig situation som krävde en snabb lösning.

Närmare i tiden ligger den än mer medialt exponerade AMF Pension-skandalen 2009 kring chefers pensioner. Förre LO-chefen Wanja Lundby-Wedin avgick och vid påföljande stämma fick den tidigare vd:n Christer Elmhagen inte ansvarsfrihet. Bolagsordförande Tunhammar kände givetvis av turbulensen.

– När det blåser ordentligt då är man ensam.

Han menar att han möttes av osanningar och ogrundade påståenden, och han upplevde att hedern blev ifrågasatt.

– Men som ytterst ansvarig får man inte gå och gömma sig. Det är ens skyldighet att ställa upp och bringa ordning efter bästa förmåga.

Livet består av ögonblick, som inträffar på ett mer eller mindre planerat sätt. Som nybakad jurist funderade Göran över om han skulle doktorera i handelsrätt. Av sin handledare övertalades han att i stället söka tingstjänstgöring och fick plats i Kristianstad. Och tur var väl det. För där fanns kvinnan som Göran genast blev förälskad i.

Resten är hans och Johannas familjehistoria med barn och numera barnbarn.

– Slumpen spelar roll, säger Göran Tunhammar och skrattar till.

– Och att ta vara på tillfällena.

Annons

FAKTA

Namn: Göran Tunhammar.

Fyller: 70 år den 22 december 2016.

Familj: Hustrun Johanna, tre barn och tre barnbarn.

Bor: I lägenhet i Antibes. Sommar, jul och nyår tillbringas i familjehuset på Österlen i Skåne.

Så firar han födelsedagen: Med familjen i Sverige.

Utbildning: Latinstudent i Malmö, militär tolkutbildning, jur kand och fil kand i Lund.

Bakgrund: Biträdande direktör och direktör i Svenska Arbetsgivareföreningen/SAF, 1983-90. Vd i Svenskt Näringsliv (tidigare SAF), 1990-2003. Bidrog till att SAF och Industriförbundet gick samman och blev Svenskt Näringsliv 2001. Landshövding i Skåne län, 2006-12.

Motionerar: Fyra gånger per dag när hundarna Morris och Signe rastas. Gör ett träningsprogram hemma.

Läser just nu: ”Bombmakaren och hans kvinna” av Leif G W Persson. Svenska dagstidningar plus tidskrifter som Fokus, The Economist. ”Ibland stakar jag mig igenom en fransk dagstidning.”

Annons

Planerar att göra: ”Att för mina barn teckna ned det jag varit med om. Men jag är allergisk mot de som ska skriva äreminne.”

Om det franska presidentvalet 2017: ”Fransmännen har testat både högerns Sarkozy och vänsterns Hollande. Det – och att det inte skett mer inom politiken – gynnar Le Pen som sannolikt kommer till andra omgången nästa år. Men där tar det stopp. Fillon vinner, förhoppningsvis.”

bild 1/7
Bild 7: Göran Tunhammar, tidigare landshövding i Skåne, fyller 70 år. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 1: Göran Tunhammar, tidigare landshövding i Skåne, fyller 70 år. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 2: Göran Tunhammar har under stor del av sitt liv tillhört toppen av svenskt näringsliv. Karriären avslutades som landshövding i Skåne län. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 3: Göran Tunhammar bor till vardags i Antibes i Frankrike, men julen tillbringas i familjehuset på Österlen i Skåne. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 4: Göran Tunhammar planerar att för sina barn teckna ned det han varit med om under sitt långa yrkesliv. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 5: Göran Tunhammar på promenad med bedlingtonterrierna Morris och Signe. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 6: Göran Tunhammar på promenad med bedlingtonterrierna Morris och Signe. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 7: Göran Tunhammar, tidigare landshövding i Skåne, fyller 70 år. Foto: Emil Langvad/TT
Bild 1: Göran Tunhammar, tidigare landshövding i Skåne, fyller 70 år. Foto: Emil Langvad/TT
Mikael Nilsson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons