Annons

Elsa Troedsson fyller 100

Personligt 100-årsfest i Bjärnum.
Personligt • Publicerad 27 december 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Privat bild
Privat bild

Den 29 december hissas flaggan för Elsa Troedsson i Bjärnum, som fyller 100 år. Hon har de senaste åren varit bosatt på Nybohemmet.

Elsa Troedsson gifte sig 1939 med fabrikör Gunnar Troedsson, som gick bort 1988. Genom hela livet har familjen och hemmet varit Elsas största prioritet.

Annons

Hon har tre barn, sju barnbarn och åtta barnbarnsbarn. Hennes vackra hem har alltid skötts med största omsorg och Elsa har även haft en stor engagemang i kyrkans verksamhet.

n 1916 föddes alltså Elsa Troedsson och det hände mycket under det året. Här kommer ett litet axplock:

Första världskriget rasar och här i Sverige kungör den svenska riksdagen att samebarn som går i nomadskolor, ska bo och utspisar i kåtor av trä, för att ”inte förlora sin lappskhet” och bli alltför lika andra svenskar.

På Intima teatern gör Lars Hanson succé i titelroller när August Strindbergs Gustaf III har premiär. Samma år får Sverige och Verner von Heidenstam, nobelpriset i litteratur.

Den 6 juni firas Svenska flaggans dag för första gången i hela landet. Naturhistoriska riskmuseet i Stockholm öppnar och chokladfabriken Marabou grundas.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons