Annons

Det här åt man 1916

Personligt Mat för 100 år sedan.
Personligt • Publicerad 29 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi har letat efter gamla recept och tittat på Historieätarna på TV och fått reda på några saker som man åt 1916.

Man åt sill, mjölk, havregrynsgröt, bröd, potatis och soppa som vardagsmat 1916. De lite rikare åt kokta kräftor, stekt sjötunga, rostat bröd och kaviar helst när det var fest. De drack också te.

Annons

Det var svårt att få tag i mat för att det var första världskriget i Europa och hungersnöd även i Sverige.

Arbetarna blev tilldelade extra brödransoner för att de inte skulle svälta så att de skulle orka jobba. Det var även hungersnöd 1916, för att då var det missväxt. Det var missväxt för att vädret var inte så bra för åkrarna och bönderna så att det växte dåligt.

Recept

Gammeldags drömmar

200 g smör

1 ½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 ½ dl kokosflingor

2 tsk hjorthornssalt

5 dl vetemjöl

Annons

Grädda 15 minuter i ugnen i 150 grader.

Gammeldags pepparkakor

3 dl socker

0,5 dl sirap

1 dl vatten

0,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald kanel

0,5 tsk malda nejlikor

200 g smör

2 tsk bikarbonat

Annons

9 dl vetemjöl

Grädda 5 minuter i ugnen i 200 grader.

bild 1/2
Gröt var billig vardagsmat i de svenska hushållen.
Det åts mycket sill för 100 år sedan.
Gröt var billig vardagsmat i de svenska hushållen.
Det åts mycket sill för 100 år sedan.
Kevin Ekström Ville Ekstrand, klass 5
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons