Det här åt man 1916
Vi har letat efter gamla recept och tittat på Historieätarna på TV och fått reda på några saker som man åt 1916.
Man åt sill, mjölk, havregrynsgröt, bröd, potatis och soppa som vardagsmat 1916. De lite rikare åt kokta kräftor, stekt sjötunga, rostat bröd och kaviar helst när det var fest. De drack också te.
Det var svårt att få tag i mat för att det var första världskriget i Europa och hungersnöd även i Sverige.
Arbetarna blev tilldelade extra brödransoner för att de inte skulle svälta så att de skulle orka jobba. Det var även hungersnöd 1916, för att då var det missväxt. Det var missväxt för att vädret var inte så bra för åkrarna och bönderna så att det växte dåligt.
Recept
Gammeldags drömmar
200 g smör
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl kokosflingor
2 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Grädda 15 minuter i ugnen i 150 grader.
Gammeldags pepparkakor
3 dl socker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
0,5 msk mald ingefära
0,5 msk mald kanel
0,5 tsk malda nejlikor
200 g smör
2 tsk bikarbonat
9 dl vetemjöl
Grädda 5 minuter i ugnen i 200 grader.