Annons

Ledstjärnan var att hjälpa andra

Personligt Minnesord efter Bengt Olsson.
Personligt • Publicerad 10 januari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Bengt Olsson blev 82 år gammal. PRIVAT BILD
Bengt Olsson blev 82 år gammal. PRIVAT BILD

Bengt Olsson, Dalby, har efter lång sjukdomstid avlidit 82 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och barnen Dan, Åsa och Per med familjer.

Bengt var född i Eslöv. Han engagerade sig tidigt i föreningslivet.

Annons

Efter utbildning till ingenjör fick han efter några år anställning vid Sten Samuelssons arkitektkontor i Lund där han verkade fram till sin sjukpensionering. Genom arkitektkontoret var han några år i början på 1960-talet utlånad till Dalby kommun och verkade som kommunalingenjör.

Bengt Olsson arbetade på arkitektkontoret med många stora projekt, i Sverige och utomlands. Han var bland annat med om att rita nya sjukhus i Libyen, Helsingborg och Lund, siloanläggningar och kontor i Libanon, polishus i Ängelholm, stadshus i Landskrona, Linero centrum, villor och mycket annat. Hans noggrannhet och engagemang för arbetet är väl omvittnat.

Att hjälpa andra var en ledstjärna för Bengt Olsson. Efter en hjälpresa till Polen med förnödenheter och upplevelsen av den svåra fattigdomen där, var han ännu mer övertygad om att fortsätta hjälpa andra som har det svårt är en självklarhet. 1963 var han med i arbetet att bilda Lions Club i Dalby där det under åren genomförts många aktiviteter som inbringat stora summor pengar som omvandlats till hjälpinsatser åt behövande.

För undertecknade av dessa minnesrader är det främst inom släktforskningen vi lärt känna Bengt. Med stort engagemang, bred kunskap och förmågan att kunna tyda och läsa gamla texter och skrifter var hans kunskap en mycket stor tillgång för alla släktforskare som mötte honom.

Han var med om att bilda Dalbybygdens släkt- och folklivsforskarförening 1996 och var under en dryg tioårsperiod dess ordförande. I samarbete med hustrun Kerstin startades kurser i släktforskning och verksamheten utvecklades och föreningen är en av de större i Skåne. För sitt omfattande arbete, utsågs Bengt till hedersmedlem i föreningen, när han avgick som ordförande vid årsmötet 2011.

Bengts intresse för släktforskning väcktes när han började läsa sin fars och farfars dagböcker. Från 1902 finns dagböcker som berättar om deras liv och leverne. Detta fick Bengt att börja forska om sin egen släkt. En forskning som också ledde honom ut i världen, då släkten är vida spridd. Bengt hann med att i stort slutföra sin egen släktkrönika. Det återstår lite redigerings- och bildarbeten, som hustrun Kerstin, själv aktiv släktforskare, nu har att slutföra.

Vi tackar hedersmedlem Bengt för alla arbetsinsatser under de gångna åren, för all kunskap som förmedlats och all omtanke och vänskap som alltid funnits. Våra tankar går till hustrun Kerstin och barnen med familjer. Vi vårdar minnet av vår hedersmedlem.

Dalbybygdens släkt- och folklivsforskarförening gm Arne Jarl ordförande Bengt Hansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons