Kristianstad kommun har placerat nyanlända i rum på Östermalms park, i brist på vanliga bostäder. Kommunen klarar inte av att ha framförhållning utan måste lösa situationen månad för månad, berättar bostadshandläggare Gun-Britt Johansson. Foto: Andreas Örwall Lovén

Besvikelse över boendestandard

Kristianstad De senaste två åren har Kristianstad tagit emot drygt 1 100 nyanlända.
Den senaste beräkningen av antalet hemlösa landade på runt 200 personer.
Trycket på bostadsmarknaden innebär en stor utmaning att skaffa bostäder till dem som kommunplaceras.

– Det är en ständig oro. Flera gånger har vi trott att vi inte kommer att klara att hitta fler bostäder men så har det löst sig. C4 Teknik dammsuger marknaden för att hjälpa oss, säger Ann-Christin Bjerrehus verksamhetschef på utredning inom arbete- och välfärdsförvaltningen.

Det har fallit på hennes avdelning att skaffa fram boende åt de nyanlända som anvisas Kristianstad.
I höstas stod hisnande 47 000 i kö hos kommunala bostadsbolaget ABK. När vanliga lägenheter är en bristvara i tätorten blir det boendelösningar i byar som Degeberga och Huaröd. Eller ett rum på Östermalms park, med gemensamt kök och allmänna utrymmen.

– Nyanlända tror att de kommer till en egen lägenhet och blir jättebesvikna.

Någon hjälp utöver den första bostaden kan man inte erbjuda nyanlända.

– De måste själva söka sig vidare.

Gun-Britt Johansson, boendehandläggare, råder asylsökande att ställa sig i bostadskö redan på anläggningen eller rentav i hemlandet.

– Och det behövs fler bostäder med hyror som passar när man är ny på bostadsmarknaden.

Hon kallar situationen historiskt ansträngd.

– Som boendehandläggare ska jag hjälpa till att hitta bostad men i dag är det jättesvårt.

Förslag till ändrad fördelning

Migrationstrycket har lett till att personer som fått uppehållstillstånd, så kallade nyanlända, fastnat på anläggningsboenden. Sedan 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning.

Hur många varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammanlagda mottagandet av nyanlända och ensamkommande samt hur många asylsökande som vistas där.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att utifrån senaste prognos föreslå en sänkning av det antal nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner 2017.

Vid beräkningen ska mottagande av nyanlända som bosatt sig på egen hand (EBO) få större genomslag, så att det vid fördelningen tas mer hänsyn till de kommuner som tagit ett stort ansvar för det totala mottagandet.

Dagens fråga

Har du varit på Björksäter och dansat någon gång?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×