Annons

Vill ta emot färre nyanlända

Skåne/ Kristianstad Bilden av bostadsbrist förstärks av kommunernas enkätsvar.
Publicerad 12 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Den 20 november beslutade regeringen att ge Migrationsverket i uppdrag att ta fram ett förslag till revidering av länstalen för 2017. Länsstyrelserna har fått i uppdrag att inhämta svar från kommunerna på frågan: Önskar kommunen behålla sitt beslutade kommuntal för 2017? När svaren kommit från de skånska kommunerna är bilden tydlig.

– Alla vill ha en nedjustering med få undantag. Det är kommuner som Östra Göinge och Simrishamn, som tar emot få eller ingen, som vill behålla sin tilldelning, säger Åsa Stenbäck Holmér, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Förslaget om en reviderad fördelning ska grundas i prognosen om minskat antal asylsökande men också ta hänsyn till kommuners totala mottagande.

Det skulle innebära att kommuner som fått många nyanlända via eget boende (EBO), där personer på eget initiativ bosatt sig i kommunen, tilldelas färre nyanlända som placeras ut från anläggningsboenden.

– Många har flyttat till släktingar och vänner i kommuner som Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Även om personer självmant väljer att bosätta sig på en viss plats, blir kommunen skyldig att ordna sådant som skolgång för barn och utbildningsinsatser för vuxna. Det kommer att vägas in tyngre än tidigare, säger Åsa Stenbäck Holmér.

Redan i de nuvarande fördelningstalen (se fakta) tas hänsyn till det totala mottagandet. Kommunerna i nordöstra Skåne – Hässleholm, Östra Göinge, Osby och Kristianstad – har tagit emot många nyanlända sett till befolkningsmängden.

”Redan innan bosättningslagen trädde i kraft var den allmänna bostadsbristen i Kristianstad stor och det är mycket svårt att anordna boende för nyanlända i den omfattning som nuvarande fördelningstal kräver”, står det i svaret.

– Vi har historiskt sett, inte bara de senaste par åren, tagit emot många nyanlända. Kristianstad är en EBO-kommun som vissa år tagit emot fler än Malmö per capita.

I de avtal som kommuner förr tecknade med Migrationsverket och länsstyrelserna låg Kristianstad kring ett hundratal nyanlända.

Annons

–I verkligheten tog vi emot många fler.

Redan i dagsläget tas alltså viss hänsyn, vilket påverkat Kristianstads fördelningstal. Men Radovan Javurek (L) vill att det sänks ytterligare.

Vill ni sända en signal om att situationen är pressad?

Följande kommuner vill ta emot färre nyanlända än de tilldelats: Burlöv, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Kristianstad, Klippan, Kävlinge, Lomma, Landskrona, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svalöv, Sjöbo, Trelleborg, Vellinge, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

Simrishamn och Östra Göinge vill behålla sin tilldelning.

Övriga kommuner hade ännu inte svarat på onsdag eftermiddag (sista dagen att svara).

Fakta:

1. Totala mottagandet 2015, inklusive egen bosättning (EBO). Underlag för kommuntalen.

Bjuv: 42/ 75

Migrationstrycket har lett till att personer som fått uppehållstillstånd, så kallade nyanlända, fastnat på anläggningsboenden. Sedan 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning.

Hur många varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammanlagda mottagandet av nyanlända och ensamkommande samt hur många asylsökande som vistas där.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att utifrån senaste prognos föreslå en sänkning av det antal nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner 2017.

Vid beräkningen ska mottagande av nyanlända som bosatt sig på egen hand (EBO) få större genomslag, så att det vid fördelningen tas mer hänsyn till de kommuner som tagit ett stort ansvar för det totala mottagandet.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons