Annons

Nytt förslag ska locka unga till vården

Osby • Publicerad 13 januari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
STOCKHOLM 20090202
Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm 
Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060
STOCKHOLM 20090202 Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060

Norra Skåne har tidigare berätta om att cirka hälften av de anställda inom äldreomsorgen i Osby kommun kommer att ha gått i pension om 10-15 år.

Samtidigt ökar antalet äldre personer som på ett eller annat sätt kommer att behöva hjälp och stöd.

Annons

Detta innebär enligt Johnny Kvarnhammar att kommunen under den här perioden behöver rekrytera inte mindre än mellan 200-300 personer. Det handlar om flera olika yrkesgrupper som till exempel sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

– Men det har visat sig att det idag finns ett måttligt intresse för den här sortens yrken, förklarar Johnny Kvarnhammar. Ungdomar väljer inte omsorgsyrken i den omfattning som kommer att krävas.

Detta innebär att man redan nu måste fundera på hur man ska hitta sätt att locka både yngre och äldre till de här jobben.

– Ett sätt kan vara att skapa möjligheter för ungdomar att tidigt komma in i äldreomsorgen och upptäcka glädjen i att mötas över generationsgränserna och att samtidigt göra något för någon annan, menar Johnny Kvarnhammar.

Idén som han nu har kläckt bygger på att fånga upp ungdomar i 16-17-årsåldern, det vill säga ungdomar som påbörjat gymnasiet, och erbjuda dem ett meningsfullt extraarbete under helger. I första hand är det elever som går på vård- och omsorgsprogrammet som kommer i fråga.

Arbetsuppgifterna är tänkta att innebära social samvaro med de äldre. Det är med andra ord inte tänkt att de ska ersätta ordinarie personal. Det handlar om cirka tre timmar per helgdag för att arbetet inte ska inkräkta på det ordinarie skolarbetet.

Ungdomarna skulle ingå i ett team med tre till fyra ungdomar där en något äldre elev fungerar som teamledare.

Arbetsuppgifterna skulle kunna innebära högläsning, allsång, bakning, sällskapsspel, målning, promenader eller att introducera digitala verktyg. Men arbetsuppgifterna är inte förutbestämda utan tanken är att ungdomarna tillsammans med de äldre ska kunna utforma aktiviteterna.

I förslaget nämns Bergfast och Lindhem som försöksplatser. Men förhoppningen är, att om projektet faller väl ut, så ska även övriga boenden samt hemtjänst omfattas.

Visar sig försöket vara lyckat är tanken att även elever från andra gymnasieprogram samt elever från nian ska kunna delta.

Annons

Från både skolans och verksamhetsområdet vård och omsorgs sida är man positiv till förslaget.

Genom att ungdomar på ett tidigt stadium får möta de äldre hoppas Johnny Kvarnhammar att fler ska bli inspirerade att arbeta inom äldreomsorgen. Som ett extra plus skapas även möten över generationsgränserna.

Nu hoppas Johnny Kvarnhammar att projektet ska få plats i den kommande budgeten.

– Det kommer inte att innebära så stora kostnader, menar han. Det kommer att bli betydligt kostsammare att inte göra någonting.

Fakta:

Att få unga personer att intressera sig för yrken inom vård och omsorg har blivit en utmaning för många kommuner.

Nu presenterar Johnny Kvarnhammar (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Osby ett förslag som kan bidra till ett större intresse.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons