Annons

Dags att spana in fågelbordet

hässleholm Dags för årets stora fågelräkning
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Talgoxen är den som är fågelbordets flitigaste gäst. Den har toppat listerna år efter år. Koltrasten besöker gärna ”fågelrestaurangen”, men hittar oftast sin föda på marken under fågelbordet. Den uppskattar också några äpplen då och då. Foto: P-G Bentz/www.sturnus.se
Talgoxen är den som är fågelbordets flitigaste gäst. Den har toppat listerna år efter år. Koltrasten besöker gärna ”fågelrestaurangen”, men hittar oftast sin föda på marken under fågelbordet. Den uppskattar också några äpplen då och då. Foto: P-G Bentz/www.sturnus.se

Vinterfåglar Inpå Knuten handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar och det är något som engagerar.

De senaste åren har cirka 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat. Det stora antalet till trots, utgör dessa 20 000 bara en liten del av alla de svenska hushåll som matar fåglar varje vinter. Birdlifte Sverige – Sveriges ornitologiska förennga, som ligger bakom räkningen, räknar med att uppemot 500 000 hushåll matar fåglar varje vinter, och de blir bara fler och fler. Fågelmatning har blivet en folkrörelse.

Annons

Att mata fåglarna är något svenskarna givetvis i första hand för fåglarna, men också för man mår bra av att studera livet runt fågelbordet. Fåglarna skänker liv och rörelse åt de annars mörka och kanske händelselösa vinterdagarna.

Nu uppmanas alla som erbjuder fåglarna mat att räkna de som besöker deras dukade borden under sista helgen i januar, från fredag den 27 januari till och med måndag 30 januari.

De insamlade uppgifterna rapporteras sedan till Birdlife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) där en sammanställning görs. Rapporteringen kan fågelräknara göra via föreningens hemsida www.birdlife.se vilket är det bästa sättet. Men det är också möjligt att rapportera via en gratis-app liksom via post på ett särskilt rapportkort. Rapporteringssidan på internet öppnas först när räkningen startar – det vill säga på fredagen.

I och med att det går att räkna även under fredagen och måndagen kan förskolor, skolor, arbetsplatser med flera också medverka.

Genom att genomför denna fågelräkning kommer det in ett stort material med spridning över hela landet. Varje år presenteras en nationell topplista och även regionala topplistor.

Med undantag för att talgoxen alltid toppar den nationella listan, varierar ordningsföljden mellan fåglarna en hel del, bland annat på grund av väder och snöförhållanden.

Men räkningen har även en mera allvarlig bakgrund. Under de dryga tio år som räkningen pågått har nya värdefulla kunskaper om svenska vinterfåglar och de villkor som påverkar deras liv samlats in.

Så se till att ha fyllt på med frön och fatta pennan för att räkna in fåglarna. Det man ska rapportera är det högsta antalet, av samma art, som man ser samtidigt.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons