Annons

Världens elit ska prata om po­pu­lismens fa­ror

Opinion Ojäm­lik­heten an­tas bi­dra till po­pu­lismens fram­marsch i världs­po­li­tiken. I Da­vos tas det­ta upp.
Opinion • Publicerad 17 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Världsekonomiskt fo­rum (WEF) i Da­vos in­leds i dag. Där samlas det som kan kallas världens elit – den po­li­tiska och den eko­no­miska – för att både dis­ku­tera i for­mella se­mi­na­ri­er och träffas in­for­mellt. Om de åtta rikaste i världen, de som kon­trol­lerar lika stor för­mö­gen­het som den fat­tigaste hälften av världens be­folkning en­ligt Ox­fam, del­tar är inte känt.

Ojäm­lik­heten i världen är dock ett ämne för WEF. I en rap­port in­för Davosmötet jäm­fö­rs 109 länder med ett in­dex som ska vara mer rätt­vi­san­de än BNP. Där kon­sta­teras att Sve­ri­ge är det sjätte mest jäm­lika landet i världen. Norge är bäst.

Annons

Om lis­tan är po­si­tiv för Sve­ri­ge är den min­dre po­si­tiv to­talt sett. Mer än hälften av länderna har ett läg­re in­dex nu än 2008, före den senaste eko­no­miska krisen. Fram­för allt är det just ökad eko­no­misk ojäm­lik­het som på­ver­kat ut­vecklingen.

bland de ”mo­gna” ekonomierna har me­dian­in­komsten sjunkit un­der de fem åren med 2,4 pro­cent. Så illa har det inte gått i Sve­ri­ge, där i stort sett alla fått ökad in­komst un­der den här pe­ri­oden.

Ojäm­lik­heten an­tas ibland bi­dra till po­pu­lismens fram­marsch i världs­po­li­tiken. I Da­vos tas det­ta upp. Ett se­mi­na­ri­um med psy­ko­loger har ru­briken ”Stödja pas­san­de käns­lor i en tid av na­tio­nell po­pu­lism” och i ett frågas om det går att ”mot­verka me­del­klassens kris”.

Så säg inte att den elit som samlas i Da­vos är världs­från­vänd. WEF kan sägas vara glo­ba­li­seringens mo­tor men även glo­ba­li­seringens bak­si­da tas upp.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons