Annons

Han drömde om att bli 100 år

Personligt Hans målningar ställs ut i Kristianstad.
Personligt • Publicerad 6 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I helgen som gick skulle konstnären Carl Lindberg ha fyllt 100 år.

Carl Lindberg föddes i Lönsboda 1917 och var verksam som konstnär redan från slutet av 30-talet. Utöver konstnärskapet, inte minst för levebrödets skull, blev han även en framgångsrik målarmästare.

Annons

I början av sin konstnärskarriär, inspirerad bland annat av konstnärerna i Halmstadsgruppen, målade han ofta färgstarka, abstrakta och drömlika motiv. Solen, solljuset och värmen spelade alltid en stor roll Carls liv och under den sista perioden av sin karriär, från slutet av 80-talet, var det varma solljuset inspirationskällan för det noggranna penselarbetet i hans målningar och han fick då också epitetet Solmålaren.

Carl Lindberg hade en dröm om att bli 100 år. Hans dröm förverkligades inte, utan han avled 83 år gammal den 12 mars år 2000 och är begravd på kyrkogården vid Örkeneds kyrka i Lönsboda.

Carls drömskt koloristiska och solvarma konstnärskap kommer dock alltid att leva kvar och finns just nu utställda i Konsthallen på Regionsmuseet i Kristianstad.

bild 1/3
Målning från 1950, av Carl Lindberg.
Om Carl Lindberg fått leva, skulle han ha fyllt 100 år den 5 februari. PRIVAT BILD
Solmålningen gjorde Carl Lindberg 1993.
Målning från 1950, av Carl Lindberg.
Om Carl Lindberg fått leva, skulle han ha fyllt 100 år den 5 februari. PRIVAT BILD
Norra Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons