Annons

Ett skrivarhjärta som klappar för novellen

Litteratur – Jag är en kortdistansare, jag tycker om novellens utmaning, säger Oline Stig om varför hon fastnat för novellformen.
Publicerad 14 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Oline Stig, född i Göteborg men bosatt i Skåne sedan många år, debuterade 1999 med novellsamlingen Ryggen fri. Hon är i dag en av Sveriges mest uppskattade novellförfattare med sina totalt fem samlingar, nyutkomna Hägringar inräknad. 2011 kom hennes första och hittills enda roman, Jupiters öga.

Annons

Hon försörjer sig framförallt som kulturskribent och som lärare på författarutbildningar på Lunds universitet och Linnéuniversitetet men när Oline Stig åker i väg för att skriva försöker hon alltid göra rent bord så att inget kan störa skrivprocessen.

Vad är det med den du tycker om?

Oline Stigs nyutkomna novellsamling Hägring består av 12 noveller som var och en är en komprimerad, avslutad historia. I titelnovellen möter vi till exempel Olof, en man i medelåldern som är uttråkad med familjen i sommarstugan och fördriver tiden med att flörta med en spännande Facebookvän. Men är hon verkligen den hon utger sig för att vara?

Annons

Med Hägring har Oline Stig också velat utmana sig själv genom att skrivna mer intrigdrivna noveller.

Har det varit svårare?

Oline Stig beskriver sig själv som en författare som tänker mer i bilder än i ord och hennes berättelser utgår ofta från en bild eller kanske en människotyp.

Från och med i dag ligger Hägring på bokhandelsdiskarna och samtidigt som Oline Stig med viss bävan inväntar recensionerna är hon också på väg in i nya skrivprojekt.

Annons

bild 1/2
Oline Stig. Foto: Gunilla Wedding
Oline Stigs femte novellsamling Hägring kommer ut i dag, 14 februari. Foto: Gunilla Wedding
Oline Stig. Foto: Gunilla Wedding
Oline Stigs femte novellsamling Hägring kommer ut i dag, 14 februari. Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Oline Stig

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons