Annons

Tillbaka på vägarna med sina största hits

Publicerad 15 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Lisa Nilsson gillar att turnera. – Det är mötet med publiken som verkligen ger något, säger hon. Foto: Caroline Roosmark
Lisa Nilsson gillar att turnera. – Det är mötet med publiken som verkligen ger något, säger hon. Foto: Caroline Roosmark

Sedan den förra turnén har Lisa Nilsson spelat in film i Danmark, hon gör rollen som Gerd Lilian från Mölndal som på 1950-talet emigrerar till Århus i filmen ”Gud taler ud”, som bygger på en roman av Jens Blendstrup. Hon har också installerat sig och de två döttrarna i en ny bostad, börjat leva ett liv som ensamstående mamma, gallrat ut bland närmare 30 års scenkläder ur garderoben och ägnat mycket tid åt reflektion. Men nu är hon sugen på att möta publiken igen.

– Det är mötet med publiken som verkligen ger något – det är så himla häftigt, säger hon.

Annons

Grundstommen i konserten blir densamma som förra våren, ”jag kommer att sjunga de allra mest älskade låtarna, det lovar jag”, men som vanligt kommer Lisa Nilsson att byta ut lite delar, beroende på dagsform. Och hur den kommer att vara vet hon inte ännu.

– Förra turnén behövde jag lägga in lite mer ”näven-i-bordet”-energi för att ta mig vidare. Jag är lite mer nere i varv nu och kanske också i en lite ödmjukare sorgefas, så vi får se om det kommer att prägla konserten. Eller också är jag skittrött på det när det väl är premiär den 16 februari, som för övrigt är min äldsta dotters födelsedag, så jag kanske står där och sjunger ”Happy Birthday”, gör alla låtar i dur och har grälla färger på mig, säger Lisa Nilsson och skrattar.

– Jag ska också försöka att inte bre ut mig till 2,5 timme utan paus som jag gjorde förra gången utan två timmar, max, fortsätter hon.

Efter turnén väntar en lite lugnare sommar, men några spelningar finns inplanerade. Bland annat ska hon göra tre konserter i Norge, med Björn Eidsvåg.

– Jag har också tackat ja till några mindre, mer jazzorienterade konserter. Jag har ett samarbete med Sven-Bertil Taube och ett med Svante Thuresson. Och så kommer jag eventuellt att få träffa en av mina största idoler också i Köpenhamn och sjunga lite, men det vågar jag inte säga högt än för det är inte på papper ännu, säger hon hemlighetsfullt.

Hon har också planer på att göra allvar av den scenshow hon funderat på under många år.

– Nu börjar jag märka vilken slags föreställning jag ska göra först. Jag har ju hållit på i snart 30 år och har hunnit utveckla alla olika sidor under olika epoker, så det finns en musiker, en artist, en skådespelare och en dansare som alla står i kö och väntar på att det ska bli deras tur, ha ha.

– Musikalartisten fick några år på sig, med Chicago, så nu är jag mer hungrig på att möta folk på ett sätt som handlar om den tid och ålder vi lever i nu. Jag märkte på den förra turnén att det finns ett stort behov av det hos publiken, särskilt när jag pratade om hur det är att vara mamma eller kvinna i den här tiden blev det väldigt mycket reaktioner – stora skratt och mycket gråt. En kvalificerad gissning är att vi kan gå igång med förberedelser i år och sjösätta showen under 2018. Men jag lovar inget, säger Lisa Nilsson.

Hon har också börjat bli sugen på att skriva nya låtar, men det hon drömmer allra mest om just nu är att göra en talroll på scen.

– I den ålder jag är och där jag befinner mig nu i livet märker jag att skådespeleriet är nästan mer tillfredsställande än musiken. Så jag tror att det finns ett berättarbehov jag inte riktigt kan tillfredsställa med låtar. Jag behöver få mera tid för en historia. Och iscensättningen av den, utan att behöva vara i min artistroll samtidigt. Det längtar jag verkligen efter och måste få utforska.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons