Annons

För­bun­det för­stör för fot­bollen

Krönika Att Vitt­sjö GIK inte får spela sina hem­ma­matcher i Vitt­sjö på grund av orimliga arenakrav är en skandal, som förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, tidigare kommunalråd (S), måste ställas till svars för.
Opinion • Publicerad 16 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Vitt­sjö GIK får inte spela sina hem­ma­matcher Vitt­sjö, har fot­bolls­för­bundets täv­lings­kom­mit­té be­stämt. Ge­nom att hålla hårt på orim­ligt höga krav på pu­blik­platser an­s­es id­rotts­platsen inte hålla måttet.

Men 800 pu­blik­platser, som Svenska Fotbollförbundet kräver av ett damallsvenskt lag, är onö­digt högt. Pu­blik­snittet var för­ra året bara 815 per­soner på de all­svenska matcherna. Då drogs snittet upp kraf­tigt av pu­blik­lagen Es­kils­tu­na, Lin­kö­ping och Pi­teå. Bara fyra lag (Ro­sen­gård ock­så) hade mer än 800 åskå­da­re i snitt för­ra året.

Annons

Det visar hur onö­digt höga kraven är från ”över­heten”. Nu kan Vitt­sjö över­klaga, men den ri­gida in­ställningen i högsta le­dningen för Fotbollförbundet lär vara allt­för stark för att om­pröva täv­lings­kom­mit­téns be­slut. Det kan tvinga Vitt­sjö att lämna fot­bolls­eliten. Att spela matcher i Hel­sing­borg är knappast eko­no­miskt möj­ligt.

Ty­värr är Vitt­sjö inte det första ex­em­plet på att Fotbollförbundet verkar vilja spärra ut ”små­lagen” från elit­fot­bollen. För­ra året kö­rde Fotbollförbundet näs­tan Su­per­et­tan­klubben Äng­el­holms FF i kon­kurs ge­nom att un­der större delen av sä­songen tvinga fö­re­ningen att spela sina hem­ma­matcher i Hel­sing­borg. Det drabbade ekonomin hårt, både ge­nom ökade kost­nader och ge­nom att pu­blik­in­täkterna blev min­dre.

Kon­kurs­an­sö­kan läm­nades in före jul, men i sis­ta mi­nuten kun­de fö­re­ningen räddas ef­ter nyår.

Ett an­nat ex­em­pel som var nära att sän­ka en fö­re­ning var när täv­lings­kom­mit­tén ville för­bjuda Mall­bac­ken att spela sina matcher hem­ma i Sun­ne. Täv­lings­kom­mit­tén tyc­kte att Mall­bac­ken kun­de spela ”hem­ma” i Örebro, 18 mil bort. Lyck­ligt­vis fick Mall­bac­ken dis­pens, och för­bundets pampar blev nog glada när Mall­bac­ken ramlade ur All­svens­kan. För­ra årets åter­komst blev bara ett­årig.

När Fal­ken­bergs FF för nå­gra år se­dan gick upp i All­svens­kan hade fö­re­ningen inte en are­na som svarade upp mot för­bundets krav. Kom­munen hade vis­ser­li­gen re­dan tankar på att bygga en ny are­na, men Fotbollförbundets krav, handlade in­te bara om pu­blik­platser utan ock­så ex­em­pel­vis om stora press­rum (som mot­svarade vad som kun­de för­väntas vid en VM-kval­match).

Kom­mun­rådet Mari-Louise Wer­ners­son (C) gick ut hårt och sökte sam­ar­be­te med kom­muner i lik­nan­de si­tua­tion, men till slut föll kom­munen till föga och byggde en are­na som klarade kraven. Den blev klar lag­om tills laget föll ur all­svens­kan.

Men kom­munerna som har el­ler hoppas få elit­lag i fot­boll måste nu göra ge­men­sam sak, för att stoppa Fot­bolls­för­bundets lands­bygds­fi­ent­liga re­gel­verk. Are­norna är in­gen­ting som fot­bollen bygger och driver, mer än i un­dan­tags­fall. Det är kom­munernas skat­te­be­ta­la­re som tvingas stå för det. Där­för måste kom­munerna ock­så få ha in­flytande över frå­gan.

Id­rotten är till stor del fi­nan­sierad ge­nom stats- och kom­mun­bi­drag. Om inte hela landet har möj­lig­het att del­ta på lika vill­kor, utan orim­liga stor­stads­fix­e­rade krav, kan inte det of­fent­liga fort­sätta med det stödet. För­ra kom­mu­nal­rådet (S) Karl-Erik Nilsson, som nu är ord­fö­ran­de i Svenska Fot­boll­för­bundet, måste ställas till svars för sa­bo­ta­get av fot­bollens ut­veck­lings­möj­lig­heter i hela landet.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons