Annons

Namnet ska passa barnets personlighet

Personligt Pandora, Vega, Lancelot och Minoo - fyra småttingar som fått namn som väcker uppmärksamhet.
Personligt • Publicerad 16 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

910 flickor fick namnet Alice förra året och 879 valde Oscar.

Lancelot i Osby delar sitt tilltalsnamn med 27 andra killar i vårt land. För pappa Christian Nilsson var namnvalet självklart. Mamma Sofie tvekade först, men tyckte namnet kändes självklart så fort hon såg sin son för första gång.

Annons

– Det är ett namn med gamla anor och mycket historia. Den modigaste av riddarna kring det runda bordet i legenden om kung Arthur hette Lancelot, berättar Sofie Nilsson.

Kanske är det för att Sofie och Christian själva har så vanliga namn, som de velat ge sina barn något ovanligare namn. Lancelots storasyster heter Silke.

– Vi har bara mötts av positiva reaktioner från släkt och vänner. Några har undrat om vi själva hittat på namnet, men de flesta kopplar ihop det med riddaren Lancelot och tycker det låter pampigt.

– Det passar vår son, för Lancelot är både modig, nyfiken, lugn, mallig och kelen, precis som en riddare bör vara!

I Hässleholm bor lilla Pandora, dotter till Julia Kazimiersky och Daniel Christensen. Pandoras namn har fått sin inspiration från syskonens namn; Athena och Kenza.

– Kenza är namnet på en smyckekollektion och Athena är ett grekiskt namn, så vi ville att det skulle finnas ett samband mellan barnens namn, säger Julia Kazimiersky.

31 tjejer i Sverige har tilltalsnamnet Pandora. Julia berättar att de bara hört positivt om namnvalet och tror att namnet kan bli mer populärt i framtiden.

– Hon är bara en liten Pandora, en underbar juvel!

Ännu en ljuvlig liten juvel är Vega Vesterelve från Sösdala. Föräldrarna heter Claudia Hecktor och André Vesterelve och det var mest en slump att de valde just det namnet.

– Jag sökte efter gamla svenska pojknamn på internet, eftersom vi först trodde att vi väntade en pojke. När jag såg Vega sa jag till min sambo ”om det varit en flicka så skulle hon hetat Vega”. Så blev det! säger Claudia.

Annons

Hon tycker att det finns flera fördelar med annorlunda namn.

– Det är skönt att slippa risken att det finns tre andra i samma klass som heter likadant!

Vad tror hon om framtiden då, kan Vega hamna på topplistorna framöver?

– Vi hoppas verkligen inte det, då är ju namnet inte unikt längre!

Även om en del reagerade över namnet till en börja, säger Julia att alla nu tycker att namnet passar deras dotter otroligt bra.

Therése och Kristian Svensson i Vittsjö gillar också namn som sticker ut.

– Namnet påverkar dig hela livet och oftast minns man den personen som inte heter likadant som alla andra. Vi har känt med alla barnen att de namn vi valt är rätt för dem och deras personlighet, säger Therése.

Deras minsting heter Minoo Decibel.

– Minoo var en av karaktärerna i boken Cirkeln och namnet Decibel kom Kristian på efter att ha spenderat några dagar på Sweden Rock i somras. Minoo betyder himmelrike/paradis och är persiskt. Vi fastnade för det eftersom det är så vackert!

Storasyster Melodys namn är inspirerat av en fotomodell, men även av föräldrarnas stora musikintresse. Storasyster Minjas namn hittade Therése i en tidning. Så deras tjejer har alla udda men skönklingande namn; Melody Nova, Minja Madonna och Minoo Decibel.

Annons

– De får en fin klang när man säger dem i följd!

Varken Minoo, Pandora, Vega eller Lancelot hittar vi på topplistan från 2016 men fem nya flicknamn letade sig in på nya listan: Cleo, Adele, Penny, Mila och Hedda. Bland pojknamnen är Frans, Nicolas, Thor, Omar, Milian och Mio nytillskott.

bild 1/6
Vega Vesterelve heter denna lilla tjej. Hon har hunnit bli 3,5 månad gammal och bor med mamma Claudia Hecktor och pappa Andé Vesterelve i Sösdala.
PRIVAT BILD
Modig och nyfiken som en riddare är Lancelot Nilsson, tio månader, från Osby, som gillar att busa och leka med storasyster Silke. 
PRIVAT BILD
28 personer i Sverige har Lancelot som tilltalsnamn. Här har vi Lancelot Nilsson, son till Sofie och Christian Nilsson i Osby. 
PRIVAT BILD
Varmt och gott är det att ligga under fällen. Minoo Decibel Svensson från Vittsjö föddes det 31 oktober och är snart fyra månader gammal.
Foto: Bengt Svensson/Studioblixten
Minoo tillsammans med sina systrar Melody, 12 och Minja, 8. Flickorna Svensson bor med sina föräldrar Therése och Kristian i Vittsjö.
Foto: Bengt Svensson/Studioblixten
En av Saturnus månar heter Pandora. Det finns smycken som bär namnet, och även ett stränginstrument. Ja, så har vi lilla Pandora i Hässleholm, dotter till Julia Kazimiersky och Daniel Christensen.
Hon beskrivs av sina föräldrar som en underbar juvel.
Privat bild
Vega Vesterelve heter denna lilla tjej. Hon har hunnit bli 3,5 månad gammal och bor med mamma Claudia Hecktor och pappa Andé Vesterelve i Sösdala.
PRIVAT BILD
Modig och nyfiken som en riddare är Lancelot Nilsson, tio månader, från Osby, som gillar att busa och leka med storasyster Silke. 
PRIVAT BILD
Fakta:

Profilen:

Namn: Pandora C Kazimiersky

Familj: Mamma Julia Kazimiersky, pappa Daniel Christensen, systrarna Kenza och Athena, Hässleholm.

Född: 17 november 2016.

Övrigt: Finns 31 som heter Pandora i Sverige.

Namn: Vega Vesterelve

Familj: mamma Claudia Hecktor, pappa Andé Vesterelve, Sösdala.

Född: Den 2 november 2016.

Övrigt: 861 kvinnor och 4 män har tilltalsnamnet Vega.

Namn: Lancelot Nilsson

Familj: Sofie och Christian Nilsson, storasyster Silke, Osby.

Född: Den 24 april 2016.

Övrigt: Finns 28 med tilltalsnamn Lancelot.

Namn: Minoo Svensson

Familj: Therése och Kristian Svensson, systrarna Melody och Minja, Vittsjö.

Född: Den 31 oktober 2016.

Övrigt: 164 kvinnor och 2 män har tilltalsnamn Minoo.

Flickor i topp

1. Alice

2. Lilly

3. Maja

4. Elsa

5. Ella

Pojkar i topp

1. Oscar

2. Lucas

3. William

4. Liam

5. Oliver

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons