Annons

Hobbyn som bara växte och växte

Personligt Hobbyn som bara växte och växte
Personligt • Publicerad 18 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Enligt Gun-Britt Johansson själv så är hennes akvarellmålningar inte så märkvärdiga. Och enligt henne själv skulle det vara mycket roligare om hon istället fick hänga andras målningar.

Men så är inte fallet den här gången. Efter att ha inspirerat och undervisat gammal som ung och efter att ha hängt andras alster är det nu hennes tur att visa något av det hon har ägnat sig åt under de senaste åren.

Annons

Och det är en hel del ...

Men utan Hässleholmskonstnären Anna-Stina Purk kanske den stora allmänheten, skolklasser, förskolor och äldreboenden aldrig hade fått möjligheten att låta sig inspireras av Gun-Britt Johanssons entusiasm och kunskap.

Det var nämligen Anna-Stina Purk som gav Gun-Britt Johansson den där knuffen ut ur den egna kammaren till offentligheten.

– Du går hemma för mycket. Nu ska du ut och måla, var Anna-Stina Purks bestämda besked till Gun-Britt Johansson för några år sedan.

Det var startskottet som hon mottog med skräckblandad förtjusning.

Men det var inte bara att måla utanför hemmets väggar som Gun-Britt Johansson skulle göra.

Hon fick också ta itu med utmaningen att undervisa bland annat hos både förskolor, äldreboenden, vanliga skolor och på Bildskolan. Många av uppgifterna i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

–Men efter att ha gått som lärling hos Purk så kändes det inte så farligt. Jag hade ju följt med henne och sett hur man lägger upp undervisningen på bästa sätt, berättar hon där vi sitter i fiket på Senioren i Hässleholm.

Det är på Senioren hennes målningar ska hänga för beskådan ända till den 15 april.

Hennes goda vänner ställer upp och hjälper henne att hänga upp de varma akvarellerna där motiven ofta handlar om naturen. Stämningen är både god, lite uppsluppen. samtidigt som det ligger förväntan i luften.

Annons

Det är naturen, och då särskilt den vackra naturen runt Finjasjön, hon har förmedlat i sina målningar.

Det var alltså gode vännen, grannen och den etablerade konstnären Anna-Stina Purk som tidigt upptäckte Gun-Britt Johanssons kvaliteter.

Inte bara att hon kunde måla, utan också egenskapen att kunna få människor omkring sig att blomma, både gammal och ung.

Hon berättar att det var år 1990 som det lossnade för Gun-Britt Johansson. Mycket tack vare Anna-Stina Purks bildligt talat spark i baken.

Hon hade upptäckt Gun-Britt Johanssons förmågor, nu gällde det bara att få henne att tro på sig själv.

– I början följde hon med mig till bland annat förskolorna och hjälpte till, sedan när jag behövde hjälp som bäst tog hon över, berättar Purk.

Sedan dröjde det inte länge förrän hon kom med egna idéer och uppslag.

– Hon har en fantastisk pedagogisk förmåga, konstaterar Purk och berättar också att flera av hennes unga elever har gått vidare och lyckats väl inom flera kreativa yrken.

Det vore enkelt att kalla Johansson för en talang, men det uttrycket gillar inte Purk något vidare.

– Uttrycket att man har eller inte har talang kan vara själsdödande. Säger någon ”Du har inte talang” för en sak, då kanske personen i fråga bara struntar i att försöka. Då är det bättre att säga; inget är för svårt. Vissa saker tar bara lite längre tid att lära sig.

Annons

Fakta

Yrke: Konstnär, målar i akvarell, men har också pysslat med tovning och konst i betong.

Bor: Hässleholn

Aktuell med: Utställning på Senioren i Hässleholm till och med den 15 april.

bild 1/3
Gun-Britt Johansson kan inte tänka sig ett liv utan kreativitet, målning, men också med tovning och betongkonst.
Gun-Britt Johansson har fint stöd av maken Ralph.
Spännande att hänga sina egna tavlor i goda vänners lag.
Gun-Britt Johansson kan inte tänka sig ett liv utan kreativitet, målning, men också med tovning och betongkonst.
Gun-Britt Johansson har fint stöd av maken Ralph.
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons