Annons

Bio­driv­me­del fram­åt trots tve­kan och skatter

Opinion Sve­ri­ge är bäst i Eu­ro­pa på att byta från fos­sila driv­me­del till bio­driv­me­del.
Opinion • Publicerad 22 februari 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

An­vändningen av bio­driv­me­del ökade kraf­tigt för­ra året. To­talt an­vändes 17,2 te­ra­wattim­mar bio­driv­me­del, vil­ket är näs­tan en fem­te­del (18,6 pro­cent) av ener­gi­in­ne­hållet i driv­me­del för for­don.

Det här in­ne­bär att Sve­ri­ge är bäst i Eu­ro­pa på att byta från fos­sila driv­me­del till bio­driv­me­del. Ändå har po­li­tiska åt­gärder saknats för att på all­var sti­mu­lera bio­bräns­lena och har skatter an­vänts för att minska in­tres­set för bio­driv­me­del.

Annons

Eta­nol­an­vändningen har så­lun­da minskat med 22 pro­cent, främst ge­nom att för­säljningen av E85 hal­verats. Det är helt en ef­fekt av in­fö­ran­det av skatt på det­ta mil­jö­vän­liga bräns­le.

Men rege­ringen har ock­så av­stått från att höja kraven på låginblandning av eta­nol i ben­sin till de tio pro­cent som är EU-normen. Det skulle på ett en­kelt sätt snabbt ha ökat bio­driv­me­dlens an­del.

Bak­om ök­ningen ligger istäl­let främst för­ny­bar die­sel (HVO), som näs­tan för­dubblats.

Att minska an­vändningen av fos­sila bräns­len i trans­port­sek­torn är den största ut­ma­ningen om kli­mat­målen som över­ens­koms i Pa­ris ska kun­na nås. Där­för är den starka fram­marschen för bio­driv­me­dlen yt­terst väl­kom­men. Att den kommit trots, istäl­let för tack vare, po­li­tiska åt­gärder från rege­ringen visar på det stora in­tres­set som finns.

Nu är fram­för­allt EU-kom­mis­sionens njugga in­ställning ett oros­mo­ment. Rege­ringen måste göra allt för att Sve­ri­ges möj­lig­heter att an­vända bio­driv­me­del ska kun­na fort­sätta.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons