Annons

Fler Osbybor än väntat ger extra klirr i kassan

Osby • Publicerad 22 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

År 1900 bodde det 1 109 personer i Osby kommun. När Statistiska centralbyrån under tisdagen släppte den årliga befolkningsstatistiken stod det klart att kommunen nu har 13 149 invånare.

Det är betydligt fler än vad kommunen själva räknat med, vilket också innebär att man kommer ha mer pengar att röra sig med än beräknat.

Annons

– När vi lägger vår budget får vi gissa på hur stort antal människor det kommer finnas i kommunen under kommande år. Det är väldigt viktigt för det är en del av det som avgör hur mycket pengar man får av staten och när vi sätter budgeten så vet vi ju ännu inte det, säger kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S).

Den totala ökningen under 2016 slutade på 195 personer. Redan under förra årets budgetarbete insåg man att man uppnått samma invånarantal som man beräknat ha under 2019.

– Vi hade lagt in en schablonberäkning på 50 personer per år och om det plötsligt är en ökning på 100 personer så faller ju den beräkningen ganska snart.

– Det betyder ju också att vi får in mer pengar i vår budget än vad vi har räknat med och att det överskottet vi har budgeterat kommer bli större, om vi nu inte gör av med mer pengar än vi räknat med, säger hon.

Så detta är glädjande nyheter för kommunen?

– Det är fantastiska nyheter skulle jag vilja säga. Det är alltid roligt när människor väljer att bo i vår kommun. Mitt främsta uppdrag är ju att se till så att Osby kommun är ett ställe där man vill bo. De som finns i vår kommun ska känna att de är på helt rätt plats i världen. När vi då får mycket högre inflyttning än vi själva har trott var möjligt, så tyder det på att vi lyckas med det uppdraget.

Men det innebär också att frågor som till exempel bostadsbristen blir än mer akuta?

– Så är det absolut. Det första jag tänkte när du sa att vi ökat med 195 personer var “undra var de bor någonstans”. Nu ska det bli spännande att se hur många som ansökt om resebidraget. Vi har haft en strid ström unga människor som lämnat Osby kommun när de börjat plugga, men fler och fler söker resebidraget istället för att flytta härifrån, säger Marika Bjerstedt Hansen.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons