Annons

Varning för ”trollen”!

Krönika Kanske är det som delas på sociala medier en fejknyhet som trollats från Makedonien, Ryssland – eller Skaraborg.
Opinion • Publicerad 23 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Internet flödar av information, men också av falska och lögnaktiga uppgifter. ”Troll” på internet är ett växande problem. Det finns de som anser att trollandet hade en avgörande betydelse för att Donald Trump vann presidentvalet i USA. Det kan vara en överdrift, men utan tvekan förekom medvetna försök att påverka opinionen och väljarna genom fördomsfulla, rasistiska, lögnaktiga och överdrivna budskap, som okritiskt spreds vidare på Facebook och andra sociala medier och därmed fick en spridning som kunde vara större än för de stora, etablerade medierna.

Trollande på internet förekommer också i Sverige. Tidningen Eskilstuna-Kuriren har i ett avslöjande reportage kartlagt en sajt som under föregivet journalistiska former men med fejkade identiteter sprider lögner och fördomar i det tydliga syftet att sprida främlingsfientlighet och hat mot politiker, opinionsbildare och journalister.

Annons

Sajten heter Granskning Sverige och kan se seriös ut. Men när en journalist på EK tagit kontakt utan att berätta att han var reporter fick han insyn i deras metoder, som är att med hjälp av manualer försöka få makthavare att säga saker, som sedan kan klippas ihop för att ge intryck av att de svarat på något helt annat.

Efter EK:s avslöjande fick tidningens chefredaktör och reportrar ta emot en flod av telefonsamtal med hot och hat. En aktiv sverigedemokrat från Skaraborg har länge varit ansiktet utåt för sajten.

Samma sätt att arbeta verkar Fox news, som är Donald Trumps ”husorgan”, använda. Två svenska poliser som intervjuades av en ”reporter” från Fox News insåg när de tittade på det färdiga inslaget att deras svar klippts ihop med helt andra frågor i syfte att framställa svensk brottslighet som dominerad av ”muslimer”. Det hade de båda poliserna inte alls sagt eller menat.

”Altright-sajten” Breitbart, med mångmiljonpublik i främst USA, är ledande i extremhögerrörelsen. Den förre chefen Steve Bannon har nu fått jobb hos Trump som chefsstrateg. En ledande sverigedemokrat medverkar regelbundet i den europeiska upplagan av Breitbart.

Alla ”troll” har inte ideologiska motiv. Dagens Nyheter har avslöjat att i Makedonien sitter ungdomar som fungerar som kommersiella trollfabriker. De klipper och klistrar från andra sajter vad som kan få många klick, eftersom de tjänar pengar från annonsörer per klick.

Exempelvis spred de myten att kyrkan i Kristianstad hade vanhelgats av muslimska flyktingar när det i verkligheten var missbrukare som använt kyrkan för både det ena och det andra. Men utpekandet av muslimer gav många klick från muslimfientliga amerikaner.

Trollfabriker finns också Ryssland. Då är syftet att sprida vilseledande information i USA och europeiska länder för att förvirra. De både producerar egna fejknyheter och skriver i kommentarsfält på seriösa sidor. Det är en del i en psykologisk krigföring. Det finns en oro för att det ryska trollandet ska påverka valen i Frankrike och Tyskland i år.

Alla bör alltså vara försiktiga med vad som delas på sociala medier. Kanske är det en fejknyhet som trollats från Makedonien, Ryssland eller Skaraborg.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons