Annons

Följde sitt kall trots motstånd

Personligt Första kvinnliga prästen i Lunds stift, Britta van Zijl, är död.
Personligt • Publicerad 7 mars 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Britta van Zijl, Malmö, har avlidit i en ålder av 89 år.

På 1960-talet väckte hon stor uppmärksamhet då hon som första kvinna prästvigdes i Lunds stift. Hon har tidigare i tidningsintervjuer berättat om motståndet hon mötte, främst från teologer inom Svenska kyrkan. Fast hon hade ett stort stöd av sina föräldrar och sin make.

Annons

Britta van Zijl växte upp med två syskon i ett prästhem i Karlskrona, där fadern Gunnar Olén var komminister och senare kyrkoherde. Redan i tidig ålder kände hon sig dragen till prästyrken.

Efter studentexamen studerade hon teologi och språk i Lund och blev sedan lärare i kristendom och svenska. Även om hon trivdes som lärare, kände hon en stark kallelse att bli präst.

Sin blivande make, Jan van Zijl från Sydafrika, träffade hon under en resa till Jerusalem på 50-talet. Även han var präst, forskare och blev senare professor i semitiska språk.

Äktenskap ingicks och makarna bodde och arbetade sedan både i Sverige och Sydafrika.

1963 blev Britta van Zijl den första kvinnan som prästvigdes i Lunds stift, tre år efter att den dåvarande statskyrkan hade fått sina första kvinnliga präster.

Därefter fick hon tjänst i Trelleborg och sedan från 1964 till 1957 i Klippan. Hon arbetade på flera håll i Skåne men även i Sydafrika, där hon bland annat vikarierade som sjömanspräst i Kapstaden.

1991 flyttade de till Malmö och innan pensioneringen arbetade Britta van Zijl i Dalby församling.

Då maken avled 1994 är närmast anhörig dottern Maria.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons