Lönsbodas Oscar Nilsson fortsätter att skjuta i tyska bundesliga även till hösten. Hans klubb SV Bassum von 1848 åkte ut i kvartsfinalen i årets upplaga. Foto: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV
Oscar Nilsson är väl förberedd inför EM-tävlingarna i Györ. Balnd annat har förberedelserna skötts hemma i den fina skyttteanläggningen i Lönsboda. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV
Oscar Nilsson hade siktet rätt inställt i helgen då han försvarade sitt SM-guld i luftpistol. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON
”Tian är lika stor var du än befinner dig.” Foto: Jörgen Johansson

Lönsbodas stolthet laddar för EM

På ena sidan vägen ligger soptippen.
På andra sidan vägen ligger skytteanläggningen.
Det är här Sveriges bäste luftpistolskytt Oscar Nilsson har sin bas.
I morgon gör Lönsbodas stolthet EM-debut i Maribor.

Det är tidig söndagseftermiddag när Norra Skåne rullar in i ett folktomt Lönsboda. Efter några hundra meters färd på Nytebodavägen uppenbarar sig en folksamling. Det är kretsskjutning och det vimlar av skyttar i och utanför Lönsboda PSK:s klubbhus.
Dock finns ingen Oscar på plats.
– Ska du träffa Oscar? Det måste han ha glömt, säger pappa Göran som står och grillar korv till hungriga skyttar.
Ett mobilsamtal och tio minuter senare strosar en nymornad och lätt rödkindad Oscar Nilsson in i klubbstugan. Han tar en kopp kaffe i kiosken och passar på att sälja en kaka till en skyttekollega innan vi tar den branta trappan ner i källaren där alla ljud stängs ute.

Det är här, mellan de äggkartongklädda väggarna, som Oscar Nilsson har formats till Sveriges bäste luftpistolskytt. Ett potentiellt OS-hopp i Tokyo 2020.
– Efter många års träning kan man bli bra på vilken plats som helst. Var du än är någonstans är tian lika stor, konstaterar Oscar enkelt.
På hans högerhand lyser ett flera centimeter långt rött ärr. Det ser ut att vara nyinförskaffat.
– Det är bilens fel, skrattar han lite förläget.
– Jag vinkelslipade och skar av en del nerver och senor för tre månader sedan. Det blödde rätt vilt, så det blev in till akuten och operation direkt. Jag har ingen känsel just där och är fortfarande lite ovig i handen men den har ingenting med skyttet att göra.

Du laddar med högern?
– Jo, och jag kunde ju inte ladda först på grund av bandaget men då ringde jag den olympiske skytten Joackim Norberg som skjuter med en hand. Han skickade bilder på sin plattform, så jag byggde en likadan.
Bilbygget är en passion som han inte vill vara utan.
– Jag får hålla hårt i vinkelslipen hädanefter. Med båda händerna, för det gjorde jag inte. Det kan jag tipsa alla som läser Norra Skåne, skrattar Oscar.

Den gångna vintern har varit kämpig, inte i första hand på grund av skadan. Sverigeettan har tvivlat på sitt skytte men känner att han är på rätt spår igen.

Du har fått tillbaka glädjen?
– Haha, jag är superglad! Jag har fått träffa alla landslagskompisar och haft genomgångar psykologiskt. Det är nog bara jag som inte har litat på mig själv. Man får ta det med en klackspark att man har varit lite nere. Men man ska ändå erkänna det, att man haft svårt att prestera.

Det är en sak att säga att man ska ha roligt. Klarar du att utföra det också?
– Jag ska säga det många gånger här inne, förklarar Oscar och pekar på skallen.
– Jag ska vara rätt neutral och glad i sinnet så går det nog jättebra. Jag vet ju hur man skjuter och jag känner mig mentalt stark.

Har du gjort en massa roliga saker inför EM för att komma i rätt stämning?
– Ja, jag har dansat och… Nej, men jag har levt ett normalt liv; varit med kompisar, hållit på med min bil och bowlat.

Du ska ha roligt… men tänker du även i poäng och resultat?
– Det gör man ju alltid. Man tjuvtänker men det är inget jag ska avslöja, säger Oscar och ler.
– Jag har ju kollat på tävlingar och vad skyttarna ligger på. EM har faktiskt lägre resultat än en världscuptävling. Folk skjuter inte lika bra på stora tävlingar, på de små tävlingarna skjuts det gudomliga resultat.
Lönsboda är Oscars plats i världen. Han kan inte tänka sig att överge byn för en större satsning på skyttet.
– Jag är uppväxt här och tycker att jag har blivit mer mogen än en del som kommer från stan. Jag har vänner och familj här och de betyder mycket för mig. Alla från Lönsboda vet ju vad jag håller på med, det är skitroligt. De bryr sig om min sport.

Har du allt du behöver som skytt här?
– Jag har ju duktiga tränare i Kurt (Olofsson) och Arthur (Hentze) men det är klart, att ha en elittränare som Jonas Fyrpihl nära till hands hade varit jättebra. Han vet vad som försiggår i en elitskytts huvud.

Är det något du funderar på att förändra?
– Aldrig i livet! Jag skjuter ju för att det är roligt. Att åka utomlands och börja ett nytt jobb, utan att känna en kotte – det är inte min grej. Jag trivs med mitt liv här. Att skjuta varje dag… nej, det är som att äta samma mat varje dag, man hade ju tröttnat.

EM i Maribor blir Oscar Nilssons första seniormästerskap.

Hur skiljer sig ett EM från ett junior-EM?
– Resultaten! Det är jättehöga resultat. De skjuter hur bra som helst. Det finns en finalgräns som brukar ligga på 580-582. Mitt rekord är 585. Det är bra om man kan skjuta 580, då har man chans att ta sig till final. Men skjuter du 579 hamnar du kanske på 40:e plats. Det handlar om att man blickar bort en sekund och skjuter en nia istället för en tia.

Hur ofta skjuter du 580?
– Jag är inte där ännu. På större tävlingar i Sverige pendlar jag mellan 576–579.

Mycket talar för att 50 meter fripistol (grenen där Ragnar Skanåker tog OS-guld 1972) försvinner från OS-programmet och ersätts av 10 meter mix final.
På EM skjuter Oscar två discipliner. I morgon väntar herrarnas luftpistol medan han skjuter den mixade lagtävlingen i par med Vendela Sörensson på lördag.
– Skitroligt med mixfinal – mindre roligt att fripistol försvinner. Men vi får hänga med tiden. Jag tror inte att det lönar sig att demonstrera.

×