Fryshuset ska ge ungdomarna nya möjligheter

ÖSTRA GÖINGE I ett projekt tillsammans med Fryshuset ska kommunen hitta en plattform som ska locka till sig ungdomarna mellan 15 och 20 år. Projektet ska helt och hållet bygga på vad ungdomarna vill ha.

Föreningslivet är en viktig del i många ungdomars liv, men det finns också en stor andel ungdomar som inte är engagerade i någon förening och som kanske har svårt att hitta någon plats för ett större socialt nätverk. Nu vill kommunen hjälpa dem och det ska ske med Fryshusets hjälp, och tanken är att det ska bli en stor mötesplats som till stor del ska vara designad av ungdomarna själva.

– Kommunen har många ungdomar som inte har hittat sin plats i föreningslivet eller som har andra intressen som föreningslivet inte fångat upp. Dessutom är här många ungdomar som som är utan arbete eller inte har tillräcklig utbildning, och det är även för få ungdomar som blir företagare. Men det vill vi ändra på och därför har vi beslutat att försöka skapa en modern, positiv, inspirerande och kreativ mötesplats för ungdomar i åldern 15-20 år, säger Patric Åberg (M) som är kommunstyrelsens ordförande.
Som ett första led i detta ska Fryshuset under några månader göra en förstudie där ungdomar, vuxna som arbetar med ungdomar, politiker, tjänstemän, föreningsledare och företagare deltar, och resultatet ska leda fram till hur ungdomarna och de vuxna uppelever det är att vara ung i kommunen och vad som behöver förändras.

– Vi har inga svar på någon slutrapport utan den ska Fryshuset komma med, och utifrån den ska vi arbeta framåt, säger Patric Åberg.
– Kommunens roll är att möjliggöra detta projektet och en garant och drivkraft, säger kommunchefen Jonas Rydberg.
Var i kommunen det tänkta allaktivitetshuset ska ligga och vad det ska innehålla är ännu så länge en helt öppen fråga.
– Det kanske kan bli möjligt att meka med sin epa-traktor där, kanske det blir en klättervägg, danslokal, möjlighet till läxhjälp, säger Sofia Nilsson (C).

När kan det här vara verklighet?
– I den bästa av världar är vi igång med verksamheten om ett år, säger Jonas Rydberg.
– Men det här ska göras tillsammans med ungdomarna, det är viktigt. Och helst om det är möjligt ska ju ungdomarna rent handgripligen vara med och utforma det här stället, säger Patric Åberg.

Dagens fråga

Anser du att kommunpolitikerna har för högt arvode?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×